ANWB-test: Chinese terreinwagen is levensgevaarlijk

De nieuwe Chinese terreinauto Jiangling Landwind, die op de autoshow in Frankfurt te zien is, is levensgevaarlijk. Een frontale botsing met een snelheid van 64 kilometer zal de bestuurder niet overleven. De auto, die in Europa op de markt moet komen, is zo gevaarlijk dat de ANWB en zijn Europese zusterclubs een verbod erop willen.

De Chinese auto heeft volgens de ANWB het technisch niveau van zo'n dertig jaar geleden. In de meer dan twintig jaar dat de ANWB over veiligheidstesten publiceert, heeft een voertuig nog nooit zo slecht gescoord.

Bij een frontale botsing wordt het compartiment van de bestuurder geheel samengedrukt. De chauffeur zou volledig klem komen te zitten tussen het dashboard, het stuurwiel en de stoel. Het stuur schiet via het hoofd van de bestuurder tegen het dak. Bij een zijdelingse botsing zou iemand ernstige verwondingen aan zijn hoofd krijgen.