Zit minister Van Ardenne in spirituele nood? 1

Minister Van Ardenne stelt dat religie een belangrijke rol speelt in ontwikkelingslanden (Opinie & Debat, 10 september). Waarom dat zo is, laat zij wijselijk achterwege en wijst ons op het barmhartige werk van missionarissen, waarmee tevens duidelijk zou kunnen worden dat de religie met de kolonisatie vanaf de 17e eeuw naar ontwikkelingslanden werd gebracht om het animisme te vervangen. De beschaafde wereld heeft de religie geïmporteerd naar de ontwikkelingslanden. De vraag waarom religie zo belangrijk is, is dat zij troost biedt – troost voor alle materiële welvaart die er nooit kwam. Vervolgens hanteert zij het vage begrip `moderniteit' dat blijkbaar zonder tegenreactie de geschiedenis zou hebben gewijzigd. Het is een verhullende manier van spreken om zo voorbij te gaan aan de grote ongelijkheden ten gevolge van de industrialisatie.

    • G. Vroegindeweij