Waarom kinderen te dik worden

Vaker dan eenmaal per week sporten of gymmen op school, avondeten met het gezin en dan niet voor de tv, wél ontbijten, wél lunchen en die lunch meenemen van huis. En lopen of fietsen naar school. Dat zijn doeltreffende maatregelen om kinderen niet te dik te laten worden. Zo blijkt uit een Canadees onderzoek naar de risicofactoren voor dikke en te dikke kinderen. De onderzoekers concluderen dat op school en binnen de gezinnen allerlei concrete mogelijkheden liggen om het vetzuchtprobleem onder de jeugd aan te pakken. De Canadese onderzoekers interviewden bijna 4.300 tien- en elfjarigen en hun ouders, naar eet- en leefgewoonten (Journal of the Canadian Medical Association, 13 sept). Eenderde van de kinderen had overgewicht. Bijna 1 op de 10 kinderen was echt te dik en leed aan obesitas (vetzucht). Kinderen uit arme buurten hadden een tweemaal zo grote kans om dik te zijn als kinderen uit rijke buurten.