VN-top: nog geen akkoord

Eén dag vóór een top van wereldleiders bij de Verenigde Naties verschillen de lidstaten nog steeds ernstig van mening over verscheidene hoofdthema's in de slotverklaring. Diplomaten onderhandelen tot het laatste moment om de driedaagse top, die morgen begint, te redden.

,,Het gaat moeizaam'', zegt een hoge VN-diplomaat die deelneemt aan de onderhandelingen. ,,Er zijn nog grote compromissen nodig. Maar er komt heus wel een document, anders worden de wereldleiders boos. Zo werkt dat nu eenmaal.'' Een `kerngroep' van 32 ambassadeurs en een kleinere groep van vijftien landen, met daarin ook Nederland, proberen al ruim een week met ,,hard bikkelen'' de slotverklaring te redden.

Inmiddels is er volgens diplomaten eensgezindheid bereikt over armoedebestrijding, de veroordeling vam terrorisme en het voorkomen van genocide. Maar de bestuurlijke hervormingen bij de VN en met name hoeveel macht de VN-secretaris-generaal moet krijgen, een paragraaf over handelspolitiek en het lidmaatschap van de nieuwe mensenrechtencommissie zijn nog geschilpunten. Dat geldt ook voor de vermelding in het terrorisme-hoofdstuk van een volgens veel landen gerechtvaardigde strijd bij een bezetting. Ook de vermelding van het door de VS niet erkende Internationaal Strafhof is nog niet geregeld, zegt een VN-diplomaat.

Veel diplomaten zijn bezorgd dat de tekst te zeer wordt afgezwakt en lang niet zo ambitieus zal worden als de blauwdruk voor ontwikkeling, veiligheid en mensenrechten die VN-chef Kofi Annan in maart presenteerde.

Kofi Annans kabinetschef, Mark Malloch Brown, zei gisteren dat de situatie er nu beter uitziet dan een paar dagen geleden. Deadlines vormen een gunstig drukmiddel, betoogde hij. ,,Er is een drempel waarvan we altijd wisten dat we niet het hele brood zouden krijgen. We moeten nu de sneeën beginnen te tellen. De helft of meer volstaat in deze fase.''

,,Het is misschien niet zo groots als velen van ons graag hadden gezien maar ik ben ervan overtuigd dat het een uitkomst is die we kunnen verdedigen'', zei de Britse VN-ambassadeur Emyr Jones Parry gisteren. ,,We gaan net zo lang door als nodig is'', zei de Amerikaanse VN-ambassadeur John Bolton. ,,Hervormingen zijn geen one-night stand. Hervormingen zijn voorgoed. Daarom blijven we eraan werken.'' Diplomaten onderstrepen dat het lang niet alleen de VS maar ook de ontwikkelingslanden zijn die bij veel onderwerpen dwarsliggen.

    • Robert van de Roer