Verste sterexplosie waargenomen

Astronomen hebben een sterexplosie op een recordafstand van 13 miljard lichtjaar waargenomen, dus daterend uit de tijd dat het heelal nog geen miljard jaar oud was. De gebeurtenis werd in eerste instantie gesignaleerd door de Amerikaanse satelliet Swift, die op 4 september ruim drie minuten lang op één punt aan de hemel een sterk gammastraling detecteerde. Met telescopen op aarde werd daarna de afstand van deze gamma ray burst bepaald. Het betrof waarschijnlijk een zware ster die na een heel kort bestaan instortte en een zwart gat creëerde: een gebiedje met een bijna oneindig sterke zwaartekracht. Daarbij kwam 300 maal zoveel energie vrij als de zon in 10 miljard jaar uitzendt. Hoewel zulke kosmische explosies al jarenlang worden waargenomen, weten astronomen nog steeds niet hoe al deze energie wordt geproduceerd.