Verhoor van Maikel in strijd met protocollen van politie

In de drie weken na de moord op Nienke werd haar vriendje en medeslachtoffer Maikel zes keer verhoord. Daarna werd hij nog twee keer verhoord. De verhoren waren, zeker voor een 11-jarige jongen, stevig. Bovendien waren ze in strijd met verhoorprotocollen van de politie. Zijn ouders waren hiervan niet op de hoogte.

Tussen een van de deskundigen, een hoogleraar kinderpsychologie, en Maikel bestonden spanningen, staat in het vandaag verschenen rapport. Deze verhoorder had het vermoeden dat Maikel een geheim bij zich droeg. Dat vermoeden ging een grote rol spelen in de verhoren.

,,Er is [...] geen moment geweest dat Maikel volledig werd geloofd'', aldus het rapport.

Zo werd in een verhoor aan Maikel gevraagd of hij niet zelf seksspelletjes speelde met Nienke. Ook hielden de deskundigen er lange tijd rekening mee dat Maikel ofwel zelf de dader was, ofwel de dader kende en wilde beschermen. Dit ging in de verhoren een grote rol spelen.

Verhoorders lieten lange stiltes vallen om Maikel uitspraken te ontlokken. Een maal zelfs vier minuten lang. Een andere keer werd Maikel verweten dat hij Nienke niet had geholpen. Twee verhoorders gingen recht tegenover Maikel zitten, wat op de jongen een intimiderend effect had.

Openlijk trokken de verhoorders de verklaringen van Maikel die volgens de onderzoekers de neiging had zijn verhaal `kloppend' te maken in twijfel. Bovendien werd de moord in de verhoorstudio nagespeeld. Zelfs al was Maikel een `echte' verdachte, dan nog zouden zulke technieken dubieus zijn, aldus het rapport.

Maikel bood veel weerstand tegen de druk van de verhoorders. Tijdens een stilte van vier minuten bleef hij een verhoorder drie minuten lang aankijken. De ouders van Maikel is niets verteld over het harde verhoor. Wel werd gezegd dat Maikel de waarheid eens moest vertellen.