Vaticaan is kwaad op Prodi

Opnieuw bemoeit het Vaticaan zich met de Italiaanse politiek. Dit keer richt de kerk haar pijlen op het samenlevingscontract. Italië is vrijwel het enige land in Europa waar de miljoenen ongehuwd samenwonenden geen juridische erkenning genieten. Romano Prodi, uitdager van premier Berlusconi tijdens de volgende verkiezingen en oud-voorzitter van de Europese Commissie, wil dat veranderen en zo'n samenlevingscontract invoeren, voor hetero- én homoparen. En daarmee heeft deze vrome katholiek zich de woede van de kerk op de hals gehaald.

,,Op zoek naar stemmen, de familie verscheurend'', luidde de venijnige reactie in het huisorgaan van de Heilige Stoel, L'Osservatore Romano, gisteren. De familieman en vrome katholiek Prodi is ernstig in verlegenheid gebracht door deze kerkelijke aanval, die hij als een belediging opvat. Nog zuurder werd het toen Forza Italia-coördinator Sandro Bondi olie op het vuur gooide. Prodi heeft volgens hem ,,een extreem ernstige positie ingenomen en zich op ethisch en sociaal terrein gelijkgesteld aan de Spaanse premier Zapatero'' die ook het homohuwelijk heeft goedgekeurd.

Prodi haastte zich hierop te beklemtonen dat hij niet zo ver wil gaan als Zapatero en alleen enkele rechten wil vastleggen voor samenwonende paren: het recht om van elkaar te erven, om partnerpensioen te ontvangen, om te profiteren van familiekorting bij het afsluiten van verzekeringen, en het recht om de zieke partner in het ziekenhuis of verpleeghuis te verzorgen als dat nodig is. Dat alles was tot nu toe onder druk van de katholieke kerk onhaalbaar in Italië.