Uitspraak Sarakreek gedateerd

Vanochtend om tien voor tien rolde de uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof van de fax. De ondernemingskamer van het hof oordeelde over het geschil tussen verzekeraar Delta Lloyd en investeerder George Tóth over de toekomst van het beursgenoteerde vastgoedfonds Sarakreek. Beide partijen kregen een beetje gelijk: Delta Lloyd mag zijn voorstel tot ontbinding van Sarakreek op de agenda van de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering zetten. En George Tóth behoudt op die vergadering zijn stemrecht.

Maar de uitspraak is al achterhaald. Gisteren verkocht Tóth zijn aandelenbelang (22 procent) aan zijn rivaal, die al meer dan 50 procent in Sarakreek had verzameld. De verzekeraar wil ook de rest van de eigenaren uitkopen, voor 51 dollarcent per aandeel. Daarmee kwam een einde aan het overnamegevechtje dat drie weken duurde. Delta Lloyd zag maar één uitweg voor het zieltogende Sarakreek: opheffen die boel. Dan zou het verzekeringsconcern er nog een fiscaal compensabel verlies uit kunnen slepen.

Investeerder Tóth vond dat zonde en wilde met een converteerbare obligatielening Sarakreek van de ondergang redden – en tegelijkertijd een overgrote meerderheid in het fonds bemachtigen. Hij had hiervoor al de steun van de directie gekregen. Delta Lloyd protesteerde op twee manieren: het stapte naar de ondernemingskamer en kocht intussen een meerderheidsbelang op de beurs op. Tegen dat laatste was Tóth niet opgewassen.

Blijft de vraag wat de waarde is van de vandaag gedane uitspraak. Er zal een aandeelhoudersvergadering komen, maar Tóth zal daar niet zijn – hij is geen aandeelhouder meer. Tóth vindt het ,,juridisch interessant'' dat een aandeelhouder de opheffing van een bedrijf mag agenderen. ,,Een bedrijf moet toch altijd continuïteit als doel hebben?'' De verzamelaar van beursbelangen weet wat hem te doen staat. ,,Er is nu wat budget vrijgekomen, dus ik kan weer boodschappen gaan doen.''

Delta Lloyd laat weten blij te zijn dat de ondernemingskamer ook beslist heeft tijdelijk een onafhankelijke bestuurder te benoemen met een doorslaggevende stem – ook de directie moet instemmen met het liquidatieplan. Over het verzoek van Delta Lloyd om onderzoek naar wanbeleid door het huidige Sarakreek-bestuur te doen, zal de rechter zich op 8 december buigen. De kans is groot dat Delta Lloyd dat verzoek intrekt. Woordvoerder Brilleslijper: ,,Als de aandeelhoudersvergadering inderdaad besluit Sarakreek op te heffen, is dat onderzoek niet langer relevant.''

    • Philip de Witt Wijnen