Schröder en Merkel wijzen `grote coalitie' stellig af

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder en zijn conservatieve uitdaagster, Angela Merkel, wijzen de vorming van een `grote coalitie' na de Duitse Bondsdagverkiezingen van aanstaande zondag categorisch af.

In een door waarnemers nogal saai gevonden tv-debat tussen zes lijsttrekkers zei zowel Schröder als Merkel niets te voelen voor een regering van sociaal-democraten en christen-democraten.

De kans bestaat dat zo'n grote coalitie een van de weinige mogelijkheden is om Duitsland na zondag aan een meerderheidsregering te helpen. In de peilingen boekt de huidige oppositie van conservatieven (CDU/CSU) en liberalen (FDP) weliswaar winst, maar haalt zij geen meerderheid.

De roodgroene coalitie van Schröder raakt volgens de peilingen haar nipte meerderheid kwijt. Ze zou wellicht aan de macht kunnen blijven door de nieuwe linkse partij van teleurgestelde sociaal-democraten en voormalige communisten in de regering op te nemen, maar Schröder noch Joschka Fischer, de onbetwiste leider van de Groenen, voelt daarvoor.

In de laatste peilingen, gisteren bekendgemaakt door bureau Forsa, knabbelt Schöders SPD opnieuw wat af van de achterstand op de CDU/CSU-combinatie. Forsa peilde 42 procent voor de conservatieven tegen 35 procent voor de sociaal-democraten. Schröder riep afgelopen voorjaar vervroegde verkiezingen uit. Sindsdien loopt zijn partij, de SPD, in de peilingen in op de CDU/CSU.

Schröder en Merkel lagen in het debat van gisteren vooral met elkaar overhoop over het financieel-economische beleid van de roodgroene coalitie die in Duitsland sinds 1998 aan de macht is. Schröder beklemtoonde de betekenis van de door roodgroen ingezette hervormingen, Merkel wreef hem een falend werkgelegenheidsbeleid aan. Schröder hoonde haar radicale belastingplannen weg, Merkel verweet hem oneerlijkheid.

Het was gisteren het laatste tv-debat waaraan Schröder en Merkel meededen. Vorige week zondag was hun enige rechtstreekse tv-duel, waaruit Schröder blijkens kijkersonderzoek als winnaar naar voren kwam. Gisteren deelden zij het podium met vier andere lijsttrekkers: behalve Fischer, ook Gregor Gysi (Die Linke/PDS), Edmund Stoiber (CSU, Beierse christen-democraten) en Guido Westerwelle (liberale FDP).