...maar het maïzenavest komt eraan

De oplossing voor de kevlardoorborende kogel is kevlar doordrenkt met niet-Newtonse pap, die verstijft bij een inslag.

Nu de kogelwerendevestdoorborende kogel het criminele circuit lijkt te hebben bereikt, is het des te belangrijker de kogelwerende vesten up-to-date te maken. En dat nieuwe vest komt eraan. Onder het trefwoord `liquid body armor' zijn de laatste inspanningen snel te vinden.

De oplossing die is bedacht komt uit een verrassende hoek: de hoek van de maïzenapap. De gangbare kogelwerende vesten bestaan uit meerdere lagen Kevlar-weefsel dat volgens het schering-en-inslag principe is geweven uit draden Kevlar. (Kevlar is een ultrasterke nylon-soort.) De lopende research, waarin het Amerikaanse Army Research Laboratory samenwerkt met de University of Delaware, probeert het energie-opnemend vermogen van dit weefsel te vergroten.

De weg werd gewezen door het Amerikaanse patent 5.776.839 uit 1998. Uitvinder Louis Dischler stelt daarin voor het rekvermogen van het weefsel op te voeren door het weefsel met een adequaat soort poeder te behandelen. Maar kennelijk heeft dit niet het gewenste resultaat. Want de leger-technici kiezen liever een vloeistof, zij drenken het weefsel in een zogenoemde niet-Newtonse vloeistof - in dit geval een shear-thickening vloeistof, zoals maïzena-pap er een is. De merkwaardige eigenschap van dit type vloeistoffen is dat hun viscositeit (stroperigheid) niet alleen afhangt van de grootte van de druk die erop uitgeoefend wordt maar vooral ook van de snelheid waarmee die belasting wordt aangebracht. Een maïzenapapje kan dun aanvoelen zolang er langzaam in wordt geroerd, maar dik stroperig worden zodra de pollepel er heel snel doorheen wordt gehaald.

Veel bekende shear-thickening fluids (STF's) zijn oplossingen van heel grote moleculen of suspensies van heel kleine vaste deeltjes. De plotseling toenemende dikheid bij een snelle belasting wordt toegeschreven aan een tijdelijke klontering van die deeltjes tot `hydroclusters'. De abrupte overgang van dun naar dik vloeibaar vindt vaak bij een karakteristieke, voorspelbare snelheid plaats.

Voor de kogelwerende vesten zijn minuscule bolletjes glas of silicium opgenomen in vloeistoffen als ethyleenglycol gemengd met alcohol. Kevlar-weefsel dat daarin is gedrenkt gedraagt zich aangenaam soepel onder de langzame bewegingen van de drager maar verstijft in een fractie van een seconde bij de inslag van een kogel. Experimenten met de beschieting van kleine monsters Kevlar-doek zijn veelbelovend.

Een probleem is nog het langzaam weglekken van het natte hulpmiddel. Voor zover bekend lopen er nog geen soldaten rond met dit type vest.

    • Karel Knip