Hartstilstand door bijwerking pillen

Driehonderd van de 16.000 mensen die jaarlijks in Nederland door een acute hartstilstand overlijden, sterven waarschijnlijk door een bijwerking van geneesmiddelen. Dat stelt Sabine Straus die morgen aan de Erasmus Univeriteit in Rotterdam promoveert. Straus werkt bij het college dat beoordeelt of geneesmiddelen veilig en werkzaam genoeg zijn om in Nederland te worden voorgeschreven. Sommige geneesmiddelen veranderen de elektrische geleiding in de hartspier, waardoor de opeenvolgende gebeurtenissen tijdens één hartslag een fractie veranderen. Op het elektrocardiogram (ECG) is dat te zien als de verlenging van de tijd tussen een kenmerkend dal (in het ECG aangeduid met Q) en een bultje (de T): een QTc-verlenging. Die kan leiden tot dodelijke hartritmestoornissen.