Guantánamo Bay: oud-ambassadeur Afghanistan vrij

De vroegere ambassadeur in Pakistan van het verdreven Afghaanse Talibaanbewind, Mullah Abdul Salam Zaeef, is vrijgelaten uit de Amerikaanse militaire gevangenis op de basis Guantánamo Bay. Zaeef, die na de aanslagen van 11 september 2001 als de stem van de ultrafundamentalistische Talibaan fungeerde, werd begin 2002 in Pakistan opgepakt en naar Guantánamo overgebracht. Vorige maand meldden Amerikaanse en Afghaanse functionarissen dat Afghanen in Amerikaanse militaire detentie in Guantánamo en elders geleidelijk naar Afghanistan zouden worden teruggestuurd. Het zou gaan om een kleine 500 man. De Afghaanse televisie toonde Zaeef gisteren in een ontmoeting met het hoofd van de Afghaanse verzoeningscommissie, die de eer voor zijn vrijlating opeiste.