Geur van een allesreiniger maakt proper

De geur van schoonmaakmiddel maakt mensen netter en hygiënischer. Dat hebben psychologen van de Universiteit van Nijmegen ontdekt door 40 Nederlandse vrouwen en 10 mannen bloot te stellen aan allesreiniger met citroengeur – zonder dat die personen zich van die geur bewust waren (Psychological Science, september). De psychologen plaatsten een emmer met lauw water en allesreiniger buiten het zicht van de proefpersonen. Mensen noteerden daarna meer schoonmaaktaken op een lijstje met geplande bezigheden voor die dag. Ze bleken ook beter in staat om op een computerscherm voorbijflitsende woorden te herkennen (poetsen, opruimen) die met schoonmaken te maken hadden. Een derde experiment liet zien dat ze hun tafel beter schoonhielden tijdens het eten van een kruimelende beschuit. De psychologen vonden geen significante verschillen in de reacties van vrouwen en mannen.