Even bellen via internet over de tweedehands auto

Wat internetveiling Ebay precies wil met zijn beoogde overname van internettelefoniebedrijf Skype is niet helemaal duidelijk.

,,Schattige synergietjes'', zo typeert Jaap Favier de voordelen die internetveilingshuis Ebay op het eerste gezicht zal behalen met de koop van internettelefoniebedrijf Skype. ,,De synergie is dus heel klein'', verduidelijkt de directeur consumentenmarkt van onderzoeksbureau Forrester.

Gisteren maakte 's werelds grootste internetveilingsbedrijf bekend dat het 2,6 miljard dollar (2,1 miljard euro) wil betalen voor Skype. Als Skype bepaalde, niet nader genoemde doelen haalt, kan het rond 2008 nog zo'n 1,2 miljard euro extra krijgen.

Skype werd in 2003 opgericht door de bedenkers van Kazaa, de software waarmee miljoenen internetgebruikers bestanden (lees: illegale film- en muziekbestanden) konden uitwisselen. De Zweed Niklas Zennström en de Deen Janus Friis, die ooit hun loopbaan begonnen bij telecomprijsvechter Tele2, bedachten dat het ruilsysteem ook gebruikt kon worden voor telefoneren. Inmiddels heeft Skype 54 miljoen geregistreerde klanten over de hele wereld. Deze klanten kunnen gratis met elkaar bellen, en sinds kort tegen een relatief laag tarief, ook met mensen met een mobiele of een traditionele vaste telefoon. Voor het bellen via Skype is een computer met internet nodig die aanstaat, en een headset of een telefoon die kan worden aangesloten op de computer.

Een van de redenen voor de overname is volgens Ebay dat kopers en verkopers op Ebay via Skype met elkaar zullen kunnen bellen over de aankopen die meer aandacht vergen, zoals tweedehands auto's, industriële apparaten of verzamelobjecten. Maar waarom Ebay-gebruikers niet de gewone telefoon zouden pakken om te overleggen, en of ze dat nu al doen, kon de woordvoerder van het bedrijf niet vertellen.

Volgens Favier van Forrester is dat dan ook niet waar Ebay het van zal moeten hebben. Wel zal de aankoop door Ebay de bekendheid van Skype volgens hem vergroten: er zijn immers wereldwijd 157 miljoen Ebay-gebruikers die af en toe op de mogelijkheden van Skype kunnen worden gewezen. Andersom kan Ebay via Skype nieuwe gebruikers krijgen in landen waar het nu nog niet zo groot is. Favier: ,,Maar dat rechtvaardigt niet de 3,3 miljard euro die het in totaal aan Skype wil uitgeven.'' Volgens Favier is de overname vooral een strategische zet van Ebay, bedoeld voor de langere termijn. De groei van online veilingen is niet oneindig, op een gegeven moment is alle oude troep wel verkocht. Ook geografisch zit Ebay straks aan zijn grens. ,,Ze zullen iets nieuws moeten verzinnen.''

Door te investeren in bellen via internet, wil Ebay volgens Favier concurreren met partijen als Yahoo, Google en MSN, die ook daarmee bezig zijn. ,,En dat je Skype kunt kopen, is een redelijk unieke gelegenheid'', aldus Favier.

Maar hoe veelbelovend Skype ook is, onduidelijk blijft hoe Ebay de miljarden die het ervoor betaalt gaat terugverdienen. Skype-oprichter Zennström heeft gezegd dat Skype niet zijn geld wil verdienen met advertentie-inkomsten. Het geld zou moeten binnenkomen door de verkoop van apparatuur voor Skype. Maar, zegt Favier, ,,je kunt maar een keer een Skypetelefoon verkopen, dat schiet niet op.'' Vandaar dat hij zegt: ,,Ik kan de overname wel begrijpen, maar ik vind het niet briljant.''

    • Elske Schouten