Efficiënter brand blussen

Met een nieuw brandbluspistool kunnen zelfs gevaarlijke branden en moeilijk te blussen materialen gedoofd worden met weinig water.

Met de Ifex3000 impulsblusmethode zijn branden sneller en efficiënter te blussen met een minimale hoeveelheid water. De waterschade is hierdoor veel beperkter. Bovendien is de impulsplusmethode geschikt voor moeilijk te blussen materialen zoals rubber en plastic en zijn zelfs de in de veel gevallen gevaarlijke elektriciteitsbranden met water te blussen.

Het Ifex bluspistool – ongeveer ter grootte van een normale brandblusser – vormt het hart van de impulsblusmethode. Het apparaat bestaat uit een achterdrukkamer met 25 bar luchtdruk, een ultrasnelle afsluitklep, een voorkamer met water of blusmiddel en een pistoolkolf met een ontspanningsmechanisme.

Bij het openen van de afsluitklep perst de luchtdruk het water in een fractie van een seconde uit de voorkamer. Het water bereikt de brandhaard met een snelheid van meer dan 400 kilometer per uur. De miljoenen waterdruppels hebben een grootte van slechts 2 tot 200 micron. Door de hoge snelheid bereikt meer water de brandhaard. Het grote oppervlak van de waterdruppels zorgt voor een hoog absorptievermogen en daardoor een hoge koelkracht. Zo is de temperatuur in een gesloten ruimte binnen enkele seconden terug te brengen van 1.000 naar slechts 40 graden Celsius.

De Nederlandse ingenieur Frans Steur ontwikkelde de impulsblusmethode begin jaren negentig in Duitsland. Ifex Nederland heeft verschillende uitvoeringen van het pistool. De kleinste uitvoering heeft een liter water in de voorkamer. Een grotere mobiele variant werkt met op de rug gedragen containers met een inhoud van 13 liter. ,,Hiermee is een auto te blussen die al meer dan tien minuten in brand staat'', vertelt Wim Miezérus van Ifex Nederland. ,,Een brandweerwagen heeft daar al snel tot 1.200 liter voor nodig.''

Onder de vele andere blussystemen zijn toepassingen op motoren, auto's en helikopters. Ook zijn plaatsgebonden systemen mogelijk zoals montage op rails voor toepassing in tunnels.

Ondanks de belangrijke voordelen van de impulsblusmethode blijven veel brandweerkorpsen en defensie achter in de toepassing ervan, terwijl ze wel goed doordrongen zijn van de voordelen. Zo gebruikte defensie de technologie bijvoorbeeld wel in onder meer Irak waar relatief weinig water voorhanden is.

Brandweerkorpsen prijzen vooralsnog met name de compacte en mobiele eigenschappen voor moeilijk bereikbare locaties.

www.ifex3000.nl

    • Paul Schilperoord