Een tank zeepsop en een kleerhanger

Alle buisjes bellenblaas vallen vroeg of ietsje later om en gutsen leeg. Weg zeepsop. Omdat ze smal en hoog zijn en omdat kinderen onbeheerst en onnauwkeurig het plastic oog aan een steeltje in het sop dopen. Wie het bedacht, dat wankele kokertje, verdient werkstraf in een kinderdagverblijf. Aan troosten heb je daar een dagtaak. Tip: het ergste verdriet is voorbij als de buisjes bellenblaas van de anderen ook zijn omgevallen.

In een grote speelgoedwinkel van Toys 'R' Us in Alkmaar die net zo goed Bart Smit kon heten, is geen personeel om klanten te helpen. Op twee jonge vrouwen na, eentje vastgekluisterd aan de kassa en een achter een `afhaalbalie'. Of ze bellenblaas hebben.

Ze denken van niet. Want bellenblazen is op z'n retour, zeggen ze. Maar kijkt u in de buurt van de spekkies – de kassavrouw wuift haar hand zuidoost het doolhof in – als we er nog wat van hebben ligt het daar ergens. Spekkies? Ja, ook een speelgoedwinkel heeft een rek verleidelijk snoep voor de kinderverdikking. Niks mee te maken dat regering, kruidenier en snoepfabriek dit jaar afspraken samen wat te doen tegen de dikte.

Goed op de hoogte van het assortiment in haar winkel is de caissière van Toys 'R' Us niet. Tegenover het snoeprek staat een meubel vol bellenblaasflacons. En gereedschappen om enorme bellen te blazen of die een salvo van zeepbellen afschieten. Er zijn ook plastic flesjes reservesop waaruit de kokertjes opnieuw gevuld kunnen worden. Alles made in China.

Een andere speelgoedwinkel – een zogenoemde alternatieve – verkoopt smalle kokertjes bellenblaas van het Duitse merk Pustefix. Volgens de website van deze zeepsopfabrikant (www.pustefix.de) is het kokertje door Pustefix bedacht en heeft het de bellenblaasindustrie Duitsland na de Tweede Wereldoorlog weer op de been geholpen.

Het begon met een aluminium buisje met een kurk erop die lekte. In 1960 werd het een buisje van plastic en sindsdien zijn er al meer dan 100 miljoen omgevallen en leeggelopen. De alternatieve winkel heeft voor dat grote verdriet dan ook hele jerrycans met Pustefix vloeibare zeep te koop om alle kokertjes van het kinderdagverblijf weer bij te vullen.

Er is veel voor te zeggen om alleen zo'n tank zeep te kopen waar onmiskenbaar sterkere bellen van geblazen worden dan van Dreft of Klokzeep. Alles wat verder voor bellenblazen nodig is heb je al in huis. Dat realiseer je je pas goed als je de dure (20 euro) doos Bellen Blazen hebt gekocht van het merk 999games. ,,Ontdekken voor je plezier, experimenteren met kleuren en vormen'', staat erop. In de doos zit een flacon Pustefix zeepconcentraat dat met water verdund moet worden. Verder wat rommeltjes die je niet echt nodig hebt, zoals limonaderietjes, en een boekje waarin experimenten worden uitgelegd. Je moet wel eerst een cursus tekstanalyse en -verklaring volgen. De aanwijzingen zijn soms zo onhandig geformuleerd dat ze de jonge onderzoeker tot wanhoop kunnen drijven: ,,Blaas een bel zonder dat je de trechter van je mond haalt, een vinger op de opening van de trechter voorkomt dat de lucht uit de bel ontsnapt.'' Moet die vinger in je mond?

Maar leuke experimenten en je leert dat er goed te leven is zonder de prullen uit de doos. Het boekje raadt onder meer het gebruik aan van een kleerhanger van ijzerdraad die tot een cirkel met handvat verbogen kan worden waar de wind een reusachtige zeepbal uit blazen kan. Zo'n ding past niet in een kokertje zeep maar wel op een laagje zeep in een grote emaille bakplaat uit de oven. Zie, het experimenteren buiten de dure doos om is al begonnen. Ook met een stuk slang aan een plastic trechter blaast het kind bel en ziet het in dat het ook kan met een trompet.

    • Wouter Klootwijk