De SS-190 gaat overal doorheen...

In België zijn uit een depot 20.000 kogels gestolen. Ze doorboren probleemloos een kogelvrij vest. Gelukkig zijn ze teruggevonden.

Twee weken geleden werd bekend dat de Belgische politie beslag had gelegd op 20.000 patronen die waren gestolen uit een munitiedepot van FN Herstal. Het bijzondere van de munitie was, zei de gerechtelijk directeur in Hasselt, Luc Valkenborg, ,,dat je met dat soort wapens probleemloos door een kogelvrij vest heen schiet''. Tot nu doken deze wapens spaarzaam op in het criminele circuit. In België is er wel eens mee geschoten, uit Nederland zijn geen meldingen bekend.

Gevaarlijke kogels, maar geen wonder. Want deze 5,728 mm patroon is juist voor dit doel ontworpen. Begin jaren tachtig ontstond binnen de NAVO zorg over de 919 mm munitie voor pistolen en lichte mitrailleurs. Deze munitie werd doeltreffend door kogelvrije vesten tegengehouden terwijl de nieuwe Russische 5,4518 mm patronen voor handvuurwapens er pardoes doorheen gingen.

Dus gingen ingenieurs van de Belgische wapenfabriek FN op zoek naar een vuurwapen dat óók door vijandelijke helmen en vesten heen kon schieten. Het resultaat was de P-90, een compacte submachinegun (SMG), die in 1990 in productie ging en waarmee de SS-190 munitie van het `kleine' kaliber 5,728 mm kan worden verschoten.

Omdat de patronen klein zijn is ook het P-90-machinegeweer een stuk kleiner en lichter, en dus handzamer dan vergelijkbare pistoolmitrailleurs zoals de Heckler & Koch MP5. Daarbij heeft de munitie een groot penetratievermogen – daar ging het allemaal om. Volgens de fabrikant schiet de SS-190 op 150 meter nog door 48 lagen Kevlar, gelijkstaand aan vier kogelwerende vesten. De relatief kleine kogel levert een geringe terugslag op. Daardoor is het wapen ook in minder geoefende handen trefzeker.

De SS-190 is een Full Metal Jacket-kogel. Hij heeft een stalen omhulsel (jacket) met een stalen kern vlak achter de punt. De grootste massa daarachter bestaat uit aluminium. In combinatie zijn de hoge mondingssnelheid, het kleine kaliber en de puntige neus verantwoordelijk voor het penetratievermogen.

Het slechte nieuws is dat de uitwerking van de SS-190 lijkt op die van de verboden, want inhumane dumdum-kogels. Zodra de kogel het doel is binnengedrongen gaat hij tuimelen. Hij krijgt een grillige baan en veroorzaakt veel letsel. Er staat tegenover dat de snelheid zo snel afneemt dat hij vaak niet meer naar buiten treedt. Voor de omstanders is dat een voordeel, voor de getroffene niet.

In Nederland hebben leden van de Bijzondere Bijstandseenheid van de mariniers en van het Korps Commando Troepen de P90 in hun arsenaal. Ook speciale eenheden in andere landen beschikken over dit wapen, en dus ook een onbekend aantal criminelen. Er komt bij dat ook wapens die van de P90 zijn afgeleid, zoals de Five-seveN, dezelfde patronen verschieten kunnen. Ook dat wapen heeft het criminele circuit bereikt.

    • Hans Moll