Burgemeester stapt op

Burgemeester Henry Meijdam (VVD) van de gemeente Zaanstad is opgestapt. Hij maakte dat gistermiddag bekend. Meijdam heeft een relatie met zijn gemeentesecretaris.

De gemeentesecretaris nam ontslag nadat bekend werd dat zij een relatie had met de burgemeester. In de media werd gesuggereerd dat haar vertrekregeling exorbitant zou zijn. Volgens Meijdam is dat niet waar. Hij wilde de geheime relatie in augustus openbaar maken. Hij stelde het college voor dat hij samen met zijn vriendin op zoek zou gaan naar een andere baan. Tot die tijd zouden zij beiden in functie blijven. De gemeente zou op die manier geen geld kwijt zijn aan dure vertrekregelingen. Meijdam: ,,Maar de wethouders vonden die oplossing onaanvaardbaar. Zij drongen aan op een onmiddellijk vertrek van één van ons. We hebben toen een regeling getroffen voor mijn vriendin.''

Afgelopen zaterdag berichtte De Telegraaf dat Zaanstad twee ton heeft betaald aan de vertrekregeling van de gemeentesecretaris. Meijdam: ,,Ik heb er toen bij de wethouders op aangedrongen bekend te maken dat wij tot twee keer toe een regeling hebben voorgesteld die de stad geen cent had gekost. De wethouders weigerden dat en toen ben ik opgestapt.''

Meijdam was sinds januari burgemeester en was eerst gedeputeerde in Noord-Holland. Hij heeft recht op wachtgeld van deze provincie. Meijdam krijgt geen wachtgeld voor zijn burgemeesterschap, omdat hij zelf opstapte.