Afschaffen religieuze arbitrage in Ontario bejubeld

Het besluit van de Canadese provincie Ontario om een einde te maken aan het omstreden gebruik van islamitisch recht bij bindende arbitrage van familieconflicten is gisteren toegejuicht als een ,,nederlaag voor moslimfundamentalisme''.

Tarek Fatah, hoofd van het Canadees Moslimcongres, sprak van ,,een enorme overwinning voor de scheiding van kerk en staat''. Homa Arjomand, aanvoerster van een internationale campagne tegen een shari'a-tribunaal in Canada, noemde de overheidsbeslissing ,,een zege voor de rechten van vrouwen''.

Maar voorstanders van religieuze arbitrage reageerden met verontwaardiging op het besluit van de premier van Ontario, Dalton McGuinty. Mohamed Elmasry, hoofd van het Canadees Islamitisch Congres, noemde de beslissing ,,ondoordacht'' en ,,een klap in het gezicht van vele gelovigen''. Een woordvoerder van het Canadees Joods Congres zei ,,met stomheid geslagen'' te zijn. ,,Bij mijn weten zijn er nooit problemen geweest als gevolg van een uitspraak van een tribunaal onder toezicht van rabbijnen.''

McGuinty liet zondag weten dat zijn regering de schikking van familieconflicten volgens religieuze wetten gaat verbieden. De beleidswijziging volgde op demonstraties in Canada en Europa, vorige week. Sinds het begin van de jaren negentig hebben partijen de mogelijkheid om geschillen buiten de rechter om te schikken bij echtscheidingen, voogdij- en erfeniszaken. Vooropgesteld dat beide zijden vrijwillig deelnemen, vormen de uitspraken van bemiddelaars een bindend contract.

Die arbitrage is bedoeld om het overbelaste rechtssysteem te ontzien en wordt al jaren toegepast door priesters en rabbijnen. Een plan van een aantal imams om hetzelfde te doen binnen de Canadese moslimgemeenschap volgens de shari'a, het islamitisch recht, leidde het afgelopen jaar echter tot een groeiende controverse in Canada en daarbuiten. Ontario zou het eerste westerse rechtsgebied zijn waar de shari'a werd erkend. Dat gebeurde in naam van het multiculturalisme.

In reactie op toenemende druk van vrouwenorganisaties en niet-belijdende moslims liet de premier van Ontario weten de bestaande praktijk snel te zullen verbieden, niet alleen het shari'a-tribunaal, maar alle arbitrage op basis van religieuze regels. ,,Er zal geen islamitisch recht gelden in Ontario. Er zal geen religieuze arbitrage meer zijn'', verklaarde hij. ,,Er zal één rechtsstelsel gelden voor alle inwoners van Ontario.''