Advocaat bondscoach Z-Korea op WK 2006

Dick Advocaat gaat als bondscoach van de nationale ploeg van Zuid-Korea naar het WK in Duitsland in 2006. Dat heeft een bondsbestuurder van het Aziatische voetballand vandaag bekendgemaakt.

Advocaat, die sinds juli 2005 bondscoach van Verenigde Arabische Emiraten was, treedt per 1 oktober in dienst van de Zuid-Koreaanse voetbalbond. Net als in de Emiraten wordt Pim Verbeek zijn assistent. Hun contracten lopen tot en met het WK. Verbeek was eerder hulpcoach van Zuid-Korea.

Advocaat is na Guus Hiddink en Jo Bonfrère de derde Nederlandse bondscoach in Zuid-Koreaanse dienst. ,,De voetbalbond heeft eerst een landgenoot als coach gezocht, maar we denken dat een Europese coach beter bij de ploeg past'', aldus Lee Hoi-taek, vice-voorzitter van de Koreaanse bond. ,,Advocaat heeft bewezen dat hij op topniveau kan werken. We hebben behoefte aan leiderschap.''

De 57-jarige Advocaat vertrok in april 2005 na matige resultaten bij Borussia Mönchengladbach. Daarvóór was de oud-speler van onder meer ADO, Roda JC, Sparta, FC Utrecht en Chicago Sting met wisselend succes bondscoach van het Nederlands elftal, dat hij ook tussen 1992 en 1994 leidde.

Advocaat bereikte tijdens zijn tweede ambtstermijn bij de KNVB de halve finale van het EK in 2004. In Portugal lag hij onder vuur vanwege zijn wisselbeleid en tactische wijzigingen. Advocaat besloot zijn contract niet te verlengen en was vervolgens nog geen half jaar werkzaam bij Gladbach.

Advocaat is de de opvolger van Bonfrère. Deze oud-bondscoach van Nigeria plaatste zich met Zuid-Korea wel voor de eindronde, maar besloot drie weken geleden na kritiek ontslag te nemen.

Diens voorganger Hiddink is een volksheld in Zuid-Korea, dat onder zijn leiding in 2002 bij het WK in eigen land als vierde eindigde. De trainer van PSV werd benoemd tot ereburger van Seoul.