Zwanger van een kogel

Valt een boterham echt altijd met de beboterde kant naar beneden? Klopt het dat een doos tissues die bij een ongeluk van de hoedenplank vliegt je dodelijk kan treffen? Kan je met de vullingen in je tanden de radio ontvangen? Met het beantwoorden van dit soort vragen houden Adam Savage en Jamie Hyneman zich bezig.

Het duo, dat opereert onder de naam `The Mythbusters', maakte eerder dit jaar zijn debuut op Discovery Channel. Inmiddels is hun show uitgegroeid tot een van de populairste programma's van de zender. Voordat ze zich bezighielden met het onderzoeken van het waarheidsgehalte van broodje-aapverhalen (`urban myths') creëerden Savage en Hyneman special effects voor films als Star Wars Episode I en II en Terminator III.

In de aflevering van vanavond, de eerste van een nieuwe reeks, gaan de Mythbusters op zoek naar de waarheid achter een sterk verhaal van bijna 150 jaar oud. Op 12 mei 1863, de Amerikaanse Burgeroorlog was twee jaar aan de gang, stootte de unionistische generaal John Logan in Virginia op een Zuidelijke brigade onder leiding van generaal John Gregg. Het gevecht ging de geschiedenis in als de Slag van Raymond en werd door de Noordelijken gewonnen.

Een van de soldaten van Logan werd tijdens de schermutselingen op een wel zeer ongelukkige plek getroffen: zijn edele delen. De kogel verliet zijn lichaam, ketste af op de grond en drong 150 meter verderop de buik binnen van een boerendochter die zo onverstandig was geweest naar het gevecht te gaan kijken. Haar wond werd verzorgd, ze genas en negen maanden later beviel ze van een gezonde baby. Daarmee was ook een nieuwe uitdrukking geboren: `a son of a gun'. Althans, zo wil het verhaal.

Met behulp van experts op het gebied van de Amerikaanse Burgeroorlog proberen Savage en Hyneman de omstandigheden van anderhalve eeuw geleden zo goed mogelijk na te bootsen. Vervolgens schiet een expert in oude wapens door een zakje met sperma en treft hij 150 meter verderop feilloos een `baarmoeder'. Is daarin met de microscoop nog iets van het sperma te vinden?

De Mythbusters gaan ook nog uitzoeken of het inderdaad gevaarlijk is om tijdens onweer de telefoon te gebruiken.

Mythbusters: Son of a Gun, Discovery Channel, 20.00-21.00u.

    • Bart Funnekotter