Wapenstilstand met heilzame uitwerking

Het was zo'n sport waar je altijd opgewekt naartoe ging. Uitgesproken karakters, scherpe teksten en dat ook sport in zijn puurste vorm. Nee, het was geen straf om naar het Nederlandse judo te gaan. Langs de tatami lagen de `stevige verhalen' voor het oprapen, langs de rand van de judomat lagen de emoties immer aan de oppervlakte. Altijd en overal.

Voor een `pakkende quote' lopen Cor van der Geest (60) en Chris de Korte (67) nog altijd niet weg. Maar verdwenen is hun bittere rivaliteit, die de vechtsport zo lang in een verstikkende houdgreep hield. Vier jaar geleden begroeven de twee godfathers van het Nederlandse topjudo de strijdbijl.

Eindelijk zegevierde het verstand. Het duo trad, tot verbazing van alles en iedereen, aan als interim-bondscoach van de mannenploeg. Aan het derde lid van het driemanschap, vrouwenbondscoach Marjolein van Unen (42), de weinig benijdenswaardige taak op te treden als vredesduif.

Maar dat was nodig, hoognodig zelfs, en Van der Geest en De Korte beseften het maar al te goed. Judo in Nederland was verwikkeld in een permanente loopgravenoorlog, en iedereen wist: een winnaar zal het verbale strijdgewoel nooit en te nimmer opleveren. Het was eerder andersom. Zo lijnrecht stonden Van der Geest en De Korte tegenover elkaar dat hun judoka's, bewust of onbewust, werden meegesleurd in hun vete. Vrijwel alle energie ging, met name bij de emotionele Van der Geest, op aan zijn straatgevecht met zijn tegenpool uit Hoogvliet. Met alle sportief-negatieve gevolgen van dien.

Nu, ruim vier jaar later, blijkt de wapenstilstand een heilzame uitwerking te hebben (gehad). Gisteren, op de slotdag van de wereldkampioenschappen in Kairo, stapte Nederland van de mat als de trotse nummer twee van het medaille-eindklassement: drie gouden en drie bronzen medailles. Dat was nog nooit vertoond. Met dank vooral aan bruggenbouwer Van Unen. De oud-topjudoka uit Brielle heeft charisma en overtuigingskracht, en belangrijker geniet het respect van zowel Van der Geest (,,Een moordwijf, die Marjolein, echt waar'') als De Korte (,,Verstandige tante, hoor, vergis je niet'').

Van der Geest en De Korte komen nog altijd niet op elkaars verjaardag. Wel op die van Van Unen.

    • Mark Hoogstad