Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Een verslag uit New Orleans. Het programma volgt een geëmigreerde Nederlander naar zijn weggespoelde huis. Verder aandacht voor de plannen die Nederland klaar heeft voor het geval zich een grote overstroming voordoet. Ned.2, 18.25-19.10u.

Netwerk. Vervolg op de reeks over de zaak-Nienke Kleiss en het Nederlands Forensisch Instituut. En aandacht voor de arts Huang die patiënten met de spierziekte ALS behandelt. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Evaluatie van de zaak-Nienke Kleiss met mr. F.W.H. van den Emster, president van de rechtbank te Rotterdam, en mr. J.J. Verburg, president van het Hof in Den Haag. Voorts een gesprek met prof. H. Büller van Erasmus MC over de bureaucratie in de zorg naar aanleiding van de invoering van een nieuw declaratiesysteem. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: Voetballers met twee paspoorten. Sommige voetballers komen vroeg of laat voor de keuze te staan aan te treden voor het nationale team uit hun land van herkomst (of dat van hun ouders) of voor het land waarin ze zijn geboren of opgegroeid. Zembla volgde Ali Boussaboun (Feyenoord), Khalid Sinouh (ex-RKC Waalwijk), Khalid Boulahrouz (HSV) en Ugur Yildirim (Heereveen). Ned 3, 21.15-21.55u.

NCRV Dokument: Sterke mannen. Gerrit en Aristos hebben in de Auvergne een landgoed gekocht waar ze een vakantiecentrum voor ongeneeslijk zieke mensen begonnen. NCRV, Ned. 1, 23.05-23.50u.

KUNST

NPS Klassiek: Dracula - Pages from a virgin's diary. Honderd jaar na de verschijning van Bram Stokers roman Dracula bracht het Koninklijk Ballet van Winnipeg in 1997 een avondvullend ballet met dezelfde titel onder choreografie van Marc Godden en regie van Guy Maddin. Ned. 3, 00.00-01.20u.

PRAATPROGRAMMA

Holland Sport. Gesprek met de 31-jarige wielrenner Marc Lotz. De Limburgse renner van de Belgische Quick Step-formatie gaf deze zomer toe het verboden middel epo te hebben gebruikt. Dat betekende het einde van zijn wielerloopbaan. VPRO, NED. 3, 20.25-21.15U.

FILM

Sister Act (Emile Ardolino, 1992, VS). Even succesrijke als mechanische komedie. Nachtclubzangeres Whoopi Goldberg duikt onder in een nonnenklooster en leidt het koor daar tot onverwacht succes door reli-versies van soul-klassiekers. Onderbroken door reclame. Net5, 20.30-22.20u.

Minority Report (Steven Spielberg, 2002, VS). Grootschalig science-fictionavontuur van Spielberg. Tom Cruise is anno 2054 een agent die mensen arresteert voor moorden die ze nog niet hebben gepleegd maar die wel voorspeld zijn. En dan valt de verdenking op hem zelf. SBS6, 20.30-23.45u., onderbroken door Hart van Nederland.

Brutti, sporchi e cattivi (Ettore Scola, 1976, Italië). Scola kreeg in Cannes regieprijs voor groteske sociale satire over het lompenproletariaat. Met Nino Manfredi als één-ogige vrek die – tot jaloezie van zijn krotgenoten – een prostituee onderdak verleent. TV5, 22.25-0.15u.

Children of the Revolution (Peter Duncan, 1996, Australië). Curieuze satire over de impact van Stalin in Australië mengt allerhande stijlen door elkaar, waaronder nep-newsreels, fotomontages en musical. Ook met F. Murray Abraham (als Stalin), Sam Neill, Geoffrey Rush. BBC2, 0.20-2.00u.

Soldier Blue (Ralph Nelson, 1970, VS). Western geniet zekere reputatie als mengsel van zoete woestijnromance en een meedogenloze reconstructie van de afslachting door de cavalerie van een compleet Indianendorp (Sand Creek, 1864). Met Candice Bergen, Peter Strauss, Donald Pleasance. BBC1, 0.50-2.45u.

Una giornata particolare (Ettore Scola, 1977, Italië). Scola toont het leven onder de dictatuur van Mussolini in een sobere, ontroerende, in grijze nuances in beeld gebrachte film over de uitzichtloze ontmoeting van een afgesloofde huisvrouw (Sophia Loren) en haar homoseksuele buurman (Marcello Mastroianni) in het vacuüm van de dag waarop Adolf Hitler Rome bezocht. Morgen, TV5, 10.15-12.00u.

Our Relations (Harry Lachman, 1936, VS). Laurel en Hardy als zeelieden die hun tweelingbroers tegenkomen. Met alle verwarring van dien. Morgen, BBC2, 12.20-13.30u., zwart-wit.

RADIO

De avonden. Onder meer een gesprek met de vertaalster Mariolein Sabarte Belacortu en een kort verhaal van Toon Tellegen. VPRO, 747AM, 20.02-23.00u.