Rellen in Belfast: 50 politieagenten gewond

In de Noord-Ierse hoofdstad Belfast hebben het afgelopen weekeinde op verschillende plekken hevige rellen plaatsgevonden tussen protestanten en de politie. De gevechten ontstonden toen de politie op zaterdag geen toestemming gaf voor een protestantse mars door katholieke delen van Noord-Belfast.

De rellen van afgelopen dagen zijn de hevigste sinds tijden in Noord-Ierland. De protestanten gingen zaterdagavond de straat op om tegen het besluit van de politie te protesteren. Hierbij vielen ze de politie aan met benzinebommen en staken ze voertuigen in brand. Gisteravond vonden opnieuw rellen plaats in Belfast en ook vanmorgen hebben extremistische protestanten de politie en ordediensten in de straten van Belfast aangevallen.

Volgens de politie raakten vijftig agenten gewond bij de rellen. Ziekenhuizen in Belfast melden dat ze verschillende burgers hebben behandeld aan schotwonden, er zijn drie mensen opgenomen in een hospitaal.

De politie heeft gisteren een `bomfabriek' in Belfast ontdekt waar de explosieven zouden zijn gemaakt die zaterdagavond werden gebruikt door de protestanten. De politie heeft ook zeven wapens in beslag genomen.

Gisteravond ging een groep van ongeveer zevenhonderd protestanten, veelal gemaskerde mannen en jongeren, de straat op. Ze gooiden bommen naar de ordestrijdkrachten. Hugh Orde, politiecommissaris van Noord-Ierland, zegt dat er duizend politieagenten en duizend leden van de gewapende ordediensten zijn ingezet.

De Noord-Ierse regering en de politie beschuldigen de organisatie van de mars, de Orange Order, van het aanstichting van de rellen. De protestanten beschuldigen de politie van uitlokking door zwaargewapend op de straten in Belfast te verschijnen.

Commissaris Orde zegt dat de twee verboden protestante organisaties (de Ulster Defense Association en de Ulster Volunteer Force) hebben geholpen bij het opzetten van wat hij noemt ,,volledig georganiseerde'' aanvallen. ,,We zijn heel blij dat we hedenochtend geen dode politieagenten hebben'', zei hij gistermorgen vroeg.

In een verklaring verwerpt de Orange Order, de grootste Noord-Ierse vereniging van antikatholieke mannen met meer dan vijftigduizend leden, de kritiek. De organisatie doet Orde's woorden af als ,,buitensporig, opruiend en onjuist''. De groep noemt het optreden van de politie ,,ordehandhaving op zijn slechtst''.

In de jaren negentig zorgden de zogenoemde oranjemarsen voortdurend voor uitbarstingen van geweld, maar sinds een paar jaar verlopen de marsen van protestanten een stuk rustiger. Er raken weliswaar nog geregeld mensen gewond, maar de heftigheid van het geweld is afgenomen, mede door minder vuurwapengebruik.

Eind juli kondigde het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA) aan dat het zijn gewapende strijd, die 35 jaar heeft geduurd, zou staken. De radicale protestanten, onder leiding van dominee Ian Paisley, weigeren nochtans te ontwapenen.