Reddingsplan voor mensapen

Ministers van meer dan twintig Aziatische en Afrikaanse landen hebben in Kinshasa afgesproken dat ze intensief gaan samenwerken om te voorkomen dat mensapen uitsterven. Ze zullen een gezamenlijke strategie ontwikkelen om de leefomgeving van de primaten te beschermen en stroperij te stoppen.

Wetenschappers waarschuwen dat chimpansees, orang-oetans, bonobo's en gorilla's in het wild binnen een generatie zullen zijn verdwenen zonder ingrijpende maatregelen. Volgens een inventarisatie van de Verenigde Naties zijn er nog circa 400.000 mensapen over, in de negentiende eeuw waren er nog miljoenen.

,,De verklaring bevestigt voor het eerst in de geschiedenis van de mensapen dat de politieke wil op het hoogste niveau aanwezig is'', aldus woordvoerder Matthew Woods van het Great Apes Survival Project van de Verenigde Naties, organisator van de vijfdaagse conferentie. Volgens John Sellar van Cites (Convention on International Trade in Endangered Species) kan de politieke toezegging helpen om maatregelen tegen smokkel beter te handhaven. ,,Samenwerking is nodig en die bestond tot nu toe niet.''

Wetenschappers hebben in Kinshasa honderd `voorkeursgebieden' vastgelegd, met name in Afrika waar nog levensvatbare populaties mensapen aanwezig zijn en waar intensieve maatregelen zin hebben. John Sellar van Cites wijst erop dat het echte werk nu moet beginnen. ,,Het tekenen van verklaringen is eenvoudig. Nu moeten deze regeringen ook een duidelijke boodschap uitzenden dat stropen niet wordt getolereerd.'' De ministers roepen internationale hulp- en ontwikkelingsorganisaties op om beleid te ontwikkelen ter ondersteuning van duurzame bestaanswijzen voor lokale gemeenschappen.