Ramdas weg als directeur De Balie

Anil Ramdas vertrekt voor het eind van het jaar als directeur bij debatcentrum De Balie. Dat zegt Ralph Pans, voorzitter van het bestuur van het centrum. Ramdas laat weten dat Pans als woordvoerder optreedt.

De Balie gaat de komende periode reorganiseren. Pans: ,,Bij de nieuwe Balie hoort ook een nieuwe leiding. Zo hebben we dat afgesproken. Ramdas werkt voorlopig door aan de programmering.'' Volgens Pans is Ramdas er ook van overtuigd dat bij een ,,andere tijd'' een ,,andere leiding'' hoort. ,,Ramdas heeft De Balie goed geholpen in een moeilijke periode. Hij heeft het centrum in het Kunstenplan gehouden.''

De reorganisatie moet voor 1 januari zijn afgerond. Pans: ,,We gaan er vaart achter zetten. Zoveel eerder als het ons lukt om dat tot stand te krijgen en een nieuwe leiding te vinden, zoveel eerder vertrekt Ramdas.'' De nieuwe leiding zal niet meer uit één persoon bestaan. ,,Naast een artistiek leider komt er een zakelijk leider. Het is gebleken dat die constructie verstandiger is.''

De financiële en bestuurlijke problemen bij De Balie bleken in mei zo groot dat er een interim-manager, Ad Poppelaars, werd aangesteld naast directeur Anil Ramdas. Daarnaast werken oud-Balie-directeuren Felix Rottenberg en Chris Keulemans en oud-medewerker Pieter Hilhorst al enkele maanden op eigen initiatief aan fondsenwerving en sanering van de financiën. Volgens Pans is het ,,uitgesloten'' dat één van deze drie mannen de leiding van De Balie gaat vormen.

De reorganisatie wordt mogelijk gemaakt door een renteloze lening van de Stichting Democratie en Media. Daarmee worden de acute financiële problemen verholpen. Hoe groot de lening is wordt niet bekendgemaakt.

In het nieuwe profiel van De Balie verbinden maatschappelijke organisaties zich aan De Balie, zegt Pans. Vertegenwoordigers van die organisaties moeten ook een nieuw bestuur gaan vormen. ,,Bij die betrokkenheid hoort ook een financiële bijdrage. We moeten minder afhankelijk worden van subsidie door de overheid. Dat geld hebben we nodig, maar er moeten andere bronnen worden aangeboord.''