Pensioen buitenland prijzig door zorgwet

In het buitenland wonende gepensioneerden protesteren tegen de nadelige gevolgen van de nieuwe zorgwet. Zij overwegen een rechtszaak aan te spannen tegen de regering. Mensen met een Nederlands inkomen die in het buitenland wonen, moeten volgend jaar AWBZ-premie betalen. Dat is 12,25 procent van hun inkomen. Nu zijn particulier verzekerden in het buitenland daartoe niet verplicht.

De Internationale club gepensioneerde Nederlanders (ICGN) bereidt een rechtszaak voor tegen de regering. Er wonen 200.000 Nederlanders in het buitenland. Onduidelijk is hoeveel van hen nu geen premie betalen voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en dat vanaf 1 januari 2006 wel moeten doen.

Volgens de ICGN zou het om enkele tienduizenden gedupeerden kunnen gaan.

Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat de nieuwe regeling vooral gepensioneerden in Spanje treft. De nieuwe regels hebben echter ook gevolgen voor teruggekeerde Marokkanen, Turken, Kaapverdiërs en Tunesiërs met een Nederlandse uitkering.

De gedupeerden vinden het onterecht dat ze straks wel de hoge premie voor thuiszorg en ouderenzorg moeten betalen terwijl in hun woonland nauwelijks voorzieningen zijn waar zij aanspraak op kunnen maken.

De Nederlander G.M.C. Floris heeft vanuit zijn woonplaats Agde in Zuid Frankrijk het initiatief genomen om de verplichte verzekering aan te vechten. Zelf is hij nu niet voor de AWBZ verzekerd, maar zal in 2006 circa 100 euro per maand kwijt zijn aan verplichte premie. ,,Er zijn mensen die straks 2.000 euro per jaar aan premie moeten gaan betalen.''

Het Nederlandse College voor Zorgverzekeringen (CVZ) stuurt de 200.000 Nederlanders in het buitenland een brochure over de gevolgen van de nieuwe wet.