Noodweer treft Noord-Brabant: schade zes miljoen euro

Het zuidelijk deel van Nederland, vooral de provincie Noord-Brabant, is het afgelopen weekeinde door noodweer geteisterd. Verzekeringsmaatschappij Interpolis, waarbij zo'n duizend schadeclaims zijn binnengekomen, schat de totale schade op zes miljoen euro.

Hevige buien en onweer zorgden al in de nacht van vrijdag op zaterdag voor veel overlast in het midden van Brabant. Bij de politie en brandweer kwamen ruim vierhonderd meldingen van waterschade binnen. Als gevolg van blikseminslagen braken op verschillende plaatsen woningbranden uit.

De politie sloot zaterdag aan het einde van de middag de Heinenoordtunnel, ten zuiden van Rotterdam, voor alle verkeer af. De ANWB meldde dat er ruim veertig centimeter water stond in de tunnel, die in de loop van de avond weer open ging.

In Mijnsheerenland en Heinenoord in de Hoeksewaard viel de stroom enige tijd uit. uit. In Zwijndrecht en Hardinxveld-Giessendam pompte de brandweer enkele wijken leeg.

Volgens het KNMI vielen de zwaarste buien in het Brabantse Gilze en Rijen. ,,Daar is 55 milimeter regen gevallen'', aldus een woordvoerder van het KNMI. Gemiddeld valt die hoeveelheid in ruim drie weken tijd. In onder meer Rijen, Oosterhout, Tilburg en Hilvarenbeek liep het water woningen en bedrijven binnen. Putdeksels kwamen omhoog en maakten sommige straten onbegaanbaar. Op verscheidene plekken strandden auto's. De politie sloot straten tijdelijk af.

In het Amphia-ziekenhuis in Oosterhout en het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg kwamen door het noodweer liftschachten onder water te staan. Meubilair en computers liepen schade op, maar voor de patiënten zijn er geen problemen geweest.

De brandweer van het Noord-Limburgse Weert moest zaterdagavond in actie komen om omhooggedrukte putdeksels op hun plaats te zetten. Ze moest ook te hulp schieten bij blikseminslagen. Bij een van de getroffen woningen ontstond een gaslek dat inmiddels is gedicht.