Ministers EU willen zicht op oliemarkt

De Europese ministers van Financiën vinden dat er meer zicht moet komen op de oliemarkt. Zo zijn ze voor de ontwikkeling van een wereldwijd systeem waarbij de actuele olievoorraden beter in kaart worden gebracht.

Dit staat in een verklaring die de 25 ministers dit weekeinde hebben uitgegeven na afloop van een informele bijeenkomst in het Britse Manchester. Daarin roepen zij de olieproducerende landen op om voldoende olie beschikbaar te stellen om aan te toenemende vraag op de wereldmarkt te voldoen. De oliemaatschappijen wordt in dezelfde verklaring gevraagd meer te investeren in exploratie en raffinagecapaciteit. Ook moeten de oliemaatschappijen hun onderzoek naar alternatieve energiebronnen uitbreiden.

De olieprijs is de afgelopen tijd als gevolg van de toegenomen vraag uit China, het naderende winterseizoen en de in de Verenigde Staten veroorzaakte schade door de orkaan Katrina naar recordhoogtes gestegen. De Britse minister van Financiën Brown die de bijeenkomst van zijn collega's voorzat, noemde de sterke stijging van de olieprijzen een nieuwe bedreiging voor de fragiele groei van de economie.

Eerder hadden de ministers de lidstaten van de Unie al opgeroepen de gestegen brandstofprijzen niet te compenseren door middel van accijnsverlagingen. Dergelijke maatregelen werken marktverstorend. ,,Het is een kunstmatige onderdrukking van het prijsvormingsproces'', aldus de Nederlandse minister van Financiën Zalm. Hij zette dan ook vraagtekens bij het besluit van de Belgische regering om iedereen een korting te geven op de energierekening. Ook de accijnsverlaging van benzine in Polen bekritiseerde hij om die reden. Geen bezwaar hebben de ministers tegen aparte maatregelen voor bijvoorbeeld de laagstbetaalden.

Vijf jaar geleden voerden op diverse plaatsen in Europa vervoerders protestacties tegen de toen ook al sterk gestegen brandstofprijzen. Zij eisten compensatie van hun regeringen omdat die als gevolg van de hogere prijzen meer belasting binnenkregen. In Groot-Brittannië zijn voor aanstaande vrijdag blokkadeacties in Wales aangekondigd. Belgen en Spanjaarden hebben de afgelopen week op kleine schaal actie gevoerd. De Franse minister van Financiën Breton heeft de oliemaatschappijen opgeroepen de prijzen omlaag te brengen. Ze zijn voor eind deze week op zijn departement ontboden.