Kritische leraren

Minister Van der Hoeven (Onderwijs, CDA) is niet van haar stoel gevallen, zegt haar woordvoerder. Ze is niet geschrokken van het rapportcijfer 4,4 dat zij verdient volgens het onderwijspersoneel.

De Radboud Universiteit Nijmegen publiceerde vorige week de resultaten van een steekproef onder ruim 500 mensen uit het onderwijs. In opdracht van de Algemene Onderwijsbond (AOb) vroeg de universiteit welk cijfer Van der Hoeven verdient voor haar beleid in de eerste twee jaar van haar ambtstermijn. De ondervraagden baseren hun lage cijfer op het schrappen van Melkertbanen en geld voor zwarte scholen.

,,Het valt de minister op dat het onderwijspersoneel niet al te scheutig is met rapportcijfers'', zegt haar woordvoerder. Nog nooit kreeg een minister een voldoende. Oud-ministers Hermans en Ritzen kregen respectievelijk een 5,1 en een 5,2 bij eerdere onderzoeken.Het onderwijspersoneel is inderdaad kritisch, beaamt woordvoerder Marc Mathies van de AOb. ,,Maar het onderwijsbeleid is over het algemeen ook onder de maat.'' Volgens hem is de reactie van de minister typerend. ,,Ze trekt zich niets aan van wat het personeel van haar vindt. Men voelt zich niet erkend.''