Het kaarsje van Janssen is opgebrand

Hans Janssen (31) nam zaterdag afscheid als bokser. Als kampioen van de Benelux is hij het vechten in de marge beu. ,,Ik kan het niet meer opbrengen.''

Opeens was Benelux-kampioen Hans Janssen alles kwijt. Zijn geloof in eigen kunnen, zijn ambities en ook zijn dekking. Een paar tellen later ging hij zaterdagavond neer door de harde slagen van tegenstander Najim Ettouhlali. ,,Het was alsof iemand in één keer de kaars uitblies. Ik heb jaren tegen alles gestreden, maar na vanavond boks ik geen seconde meer.''

De 31-jarige Brabander pakte direct de microfoon na zijn opgave in de tweede ronde bij het Rotterdamse boksgala. ,,Ik kan het niet meer opbrengen'', huilde de midden-gewichtbokser vanuit de ring. ,,Ik stop ermee''.

Een uurtje later in de kleedkamer was hij enigszins gekalmeerd, maar de frustraties waren er niet minder om. Frustraties die heel wat getalenteerde boksers in Nederland zullen herkennen. Jaren droomde hij van een Europees titelgevecht, maar in plaats daarvan kwam hij nauwelijks verder dan gevechten om prestige. In het Duitse bokswereldje was hem een gouden toekomst in het vooruitzicht gesteld, als hij maar Duitser was geweest. Daar bloeit en groeit het boksen wel.

Maar in de Nederlandse werkelijkheid stond Janssen, al elf jaar prof, zaterdagavond in een warme hal met zo'n achthonderd toeschouwers. Ingedeeld vóór de pauze, tegen een nog onbekende tegenstander. ,,Wat heb ik te winnen? Tegen Najim heb ik alleen maar te verliezen. Maar ja, als ik drie keer nee zeg, denken ze dat ik niet meer durf. En voor de verdiensten hoef ik dit niet te doen: ik ben wel prof, maar dit soort avonden kost geld.''

Dat geld had de 31-jarige Najim Ettouhlali – ongeslagen na tien gevechten – er wel voor over. De voormalige kickbokser had nog nooit zo'n sterke tegenstander als Janssen ontmoet. ,,Door mijn vakantie heb ik maar twee weken vol kunnen trainen. De conditie is goed, ik ben er klaar voor. Voor welke titel dan ook.''

Dergelijk optimisme is niet meer aan Janssen – achttien overwinningen, één nederlaag – besteed. Volgens hem is er maar één manier om als Nederlander succesvol te zijn: je boeltje oppakken, zoals Regilio Tuur en Raymond Joval deden, en naar Amerika vertrekken. ,,Maar ik heb een eigen bedrijf en twee kinderen. Vanuit Nederland kom je niet verder dan een Benelux-kampioenschap. Wat stelt dat voor? Ik had beter direct kunnen stoppen toen ik dat kampioenschap in juli behaalde.''

Aan stoppen denkt Esther Schouten helemaal niet, al waren haar frustraties bijna net zo groot. De wereldkampioene (tot 55 kilo) verloor van de Bulgaarse Galina Ivanova. Tegen deze lastige, rechtsvoorstaande boksster verdedigde zij vorig jaar nog succesvol haar wereldtitel, al was het toen krap. Krap was het nu weer: twee juryleden zagen één punt verschil, maar wezen elk een andere winnaar aan. Volgens het Nederlandse jurylid Karel Klijnoot was het verschil wel groot. In het nadeel van Schouten.

,,Ongelofelijk'', zei Schoutens coach Michel van Halderen, die direct na het gevecht bij de man verhaal wilde gaan halen. ,,Met alle respect, maar deze man, die de zeventig ruim is gepasseerd, ziet het gewoon niet meer. Het was krap, akkoord, maar volgens hem heeft zij geen enkele ronde gewonnen. Dat kan gewoon niet.''

Voor Schouten stond er zaterdag er in het gevecht over zes ronden geen titel op het spel, maar een gevecht tegen de nummer drie van de wereld is niet zomaar iets. ,,Esther nam een groot risico door tegen deze gevaarlijke Ivanova te boksen. We zijn speciaal op trainingskamp geweest en dan krijg je dit. Nee, Esther is niet aanspreekbaar. Dan gaat ze dingen zeggen, waar ze later spijt van krijgt.''

De mooiste overwinning was zaterdag voor het laatst bewaard. Don Diego Poeder, momenteel de nummer 34 van Europa, moest het opnemen tegen John `Buster' Keaton die vier plaatsen lager stond. De Brit was beslist geen `opgewarmd lijk', maar na ruim een minuut kon Keaton niet meer overeind komen. Een rechtse hoek en een uppercut was hem tijdelijk fataal geworden. ,,Ik geloof niet dat ik ooit zo'n harde rechtse hoek heb uitgedeeld'', genoot de oud-wereldkampioen later op de avond nog na. ,,Ik voel het nog steeds aan mijn hand. Rechts is nog nooit zo sterk geweest.'' Met zijn zege mag Poeder zich vreemd genoeg Nederlands kampioen cruisergewicht noemen: een tegenstander van formaat voor Poeder is in eigen land niet te vinden.

De 33-jarige bokser, die al tweemaal afscheid heeft genomen van de bokssport, verkeerde in topvorm, maar over zijn boksplannen op de langere termijn liet de Rotterdammer zich zaterdag nauwelijks uit. ,,In december boks ik wellicht een partij om de Benelux-titel. Voor gevechten wil ik nog wel de grens over, maar ik ben niet van plan om langdurig in het buitenland te gaan trainen. Die tijd is voorbij.''

Woorden als Europese of mondiale titel nam Don Diego zaterdag helemaal niet in de mond. Dat is hoogstens voor de verre toekomst. Poeder heeft nu andere besognes. Zoals zijn schrijfactiviteiten en het maken van een film in oktober. ,,Maar ik ga nu eerst een weekje met het gezin naar Center Parcs. Daarna kijken we wel weer verder.''

    • Erik van der Walle