Het beeld

Om het eens demagogisch te stellen: Nederland 3 herdacht de elfde september met diepgravende gesprekken met de schrijvers Ian Buruma (Buitenhof) en Salman Rushdie (een uur lang in R.A.M), terwijl bij Talpa Geert Wilders over zijn haar werd geïnterviewd.

Het is in zoverre overdreven dat de conversatie met het bedreigde Kamerlid ook over andere onderwerpen ging. Bovendien stond zijn komst in het teken van het debuut van het programma Linda & Beau op zondag, dat in nauwe samenwerking met opiniepeiler Maurice de Hond voortdurend rekening wil houden met de wensen en opvattingen van het Nederlandse volk, of zoals de zuster van de zendereigenaar het formuleerde: ,,Uw mening over het nieuws staat bij ons centraal.'' Daarom waren de eerste twee gasten van Linda de Mol en Beau van Erven Dorens dan ook een rechtse en een linkse toekomstige lijsttrekker van populistische snit: Geert Wilders (Groep Wilders) en Peter R. de Vries (PRDV).

De eerste aflevering van Linda & Beau op zondag leek nog het meest op Kopspijkers zonder hamerspel en zonder cabaret. Op een bank in een overwegend lichtgroen decortje keken twee tamelijk verzenuwde sterren uit de top van de eredivisie van televisiepresentatoren terug op de week. ,,Heb jij deze week nog hoogtepuntjes gehad?'', vroeg Linda veelbetekenend aan Beau, voordat ze bekendmaakte dat haar dochter op school haar eerste woordje had leren schrijven: `ik'. Er was een `Quotes top-5', met curieuze uitspraken uit de actualiteit, aangevoerd door de misser van Barbara Bush over de arme mensen in New Orleans die het maar getroffen hadden met de hulpverlening. Een andere rubriek met leuke filmfragmentjes heet Wat een week, daarna mogen zeven bewoners van een bejaardenhuis in Amsterdam-Noord over het nieuws schamperen. In de Klachtenlijn mopperden kijkers over de hoge benzineprijzen, de rokende zwangere Tanja in Big Brother en het cynisme van Paul de Leeuw. De presentatoren trokken een vies gezicht na een fragment uit de RTL5-serie Beter in bed en aan het slot was er toch nog cabaret. Verkleed als Ken en Barbie speelden Beau en Linda voor oliedomme presentatoren, die luid krakend naar de camera toedraaiden. De poging tot zelfspot kon wel wat goede tekstschrijvers gebruiken, want de humor had nu het niveau dat Barbie Linda vroeg: ,,Waar is de Tour de France eigenlijk, ik bedoel, in welk land?''

Ook de echte samenwerking tussen de twee supertroeven van Talpa verliep nog niet helemaal vlekkeloos. Er waren een stuk of vijf misverstanden bij het gezamenlijk interviewen, waaronder minimaal twee frontale botsingen. In beide gevallen werd duidelijk wie de baas is van dit programma. Ook al reageerde Beau met een dreigend: ,,Linda?'', ze liet hem in zijn hemd staan met zijn vraag aan Wilders door er glashard overheen te gaan: ,,Een heel andere vraag: lacht u nog wel eens?''

Ja hoor, best wel, ondanks de klap dat volgens metingen van De Hond het volk Wilders populistisch, arrogant en ijdel vindt, en vooral niet slim of intelligent.

    • Hans Beerekamp