Graseipannenkoeken

GroenLinks opende dit weekend de `linkse lente', als opvolger van de `rechtse winter'.

GroenLinks is geen dogmatische partij met starre denkbeelden, maar een beweging die, in de woorden van partijleider Femke Halsema, een gevoel van `warmte, tolerantie, hoop en hartstocht' wil uitstralen. Tijdens het festival De linkse lente, op het complex van de Nijmeegse Radboud Universiteit, kwam zo min mogelijk interne partijpolitiek aan bod. Veel meer moest De linkse lente het begin zijn van een linkse omwenteling in de maatschappij.

Dus overheersten vrolijkheid en optimisme. Televisiekok Pierre Wind liet kinderen kruiden ruiken en zelf mayonaise maken en verwees slechts af en toe naar een notitie van GroenLinks over eetlessen op de basisschool. ,,Die notitie is echt kicken, jongens.'' Leden en geïnteresseerden konden graseipannenkoeken bakken, blikken met foto's van de kabinetsleden omvergooien en hennepoliezeep proberen.

Halsema deed een beroep op PvdA, SP én `grijze zwaluwen' van het CDA Ruud Lubbers, Dries van Agt en Bert de Vries om gezamenlijk een alternatief te bieden voor het kabinet-Balkenende. Halsema: ,,Ik zoek naar geestverwanten, ook onverwachte. Ik wil geen linkse eenheidsworst, maar waarom hebben PvdA, SP en GroenLinks niet een gezamenlijke tegenbegroting gepresenteerd? Voor, tijdens én na de verkiezingen moeten we samenwerken.''

Intussen gingen de inhoudelijke discussies in de collegezalen wel degelijk over de toekomst van de partij. Vooral de oudere leden missen een duidelijk standpunt van GroenLinks over defensie, sociale zekerheid of het milieu. Ook het `nee' tijdens het referendum voor een Europese Grondwet zorgt nog steeds voor verhit debatten in de partij. GroenLinks, vóór de Grondwet, worstelt nog altijd met Europa, zei Europees fractievoorzitter Kathalijne Buitenweg tijdens een debat.

Bijdragen: Jeroen Demmendaal, Egbert Kalse en Guus Valk