Gefrustreerde Galásek wijst Ajax de weg

Was het een leugentje om bestwil? Toen Tomas Galásek zaterdagavond werd gevraagd waarom hij zo koel reageerde op het moment dat hij Ajax tegen Willem II op voorsprong bracht, vertelde hij vermoedelijk niet de waarheid. ,,Ik vond het triest om tegen mijn oude club een doelpunt te maken'', zei de Tsjech glimlachend.

Het ging hem waarschijnlijk te ver om uit te leggen met welke gevoelens hij momenteel voor Ajax speelt. Toch zullen alle opgekropte frustraties van de afgelopen weken even hebben plaatsgemaakt voor een gevoel van gelukzaligheid, toen de Tsjechische voetballer vrij plotseling de bal van afstand in het net trapte. Een typische Galásek-goal.

Knarsetandend moet hij dit seizoen genoegen nemen met een reserverol. Vijf jaar fungeerde hij als een belangrijke steunpilaar in het elftal. Tot het grote talent Hedwiges Maduro zich aandiende en hem naar het tweede plan verwees. Samen met Nigel de Jong, die bij Ajax is gebleven nadat de nieuwe trainer Danny Blind zijn vertrouwen in hem uitsprak. Twee spelers die meer diepgang aan het spel van Ajax geven. De blessuregevoelige Galásek leek afgedaan.

De 32-jarige controleur op het middenveld wil bij het WK volgend jaar met Tsjechië nog één keer vlammen. Dus verzette hij zich tegen die bijrol. Hij wil en moet spelen. Galásek onderzocht de mogelijkheid om weg te komen. Zijn oude club Willem II wilde hem graag inlijven. In Tilburg had hij nog wat contacten. Maar Ajax liet hem onder geen beding gaan en hield hem aan zijn contract dat pas aan het einde van het seizoen afloopt. Galásek is voor de breedte nog van groot belang. En hij is te ingetogen om dan amok te gaan maken. Zoals Salomon Kalou via de media een breuk met Feyenoord probeerde te forceren om zijn vertrek naar PSV te bewerkstelligen.

Uitgerekend in het stadion dat vier jaar zijn thuishaven was, kreeg Galásek zaterdagavond de kans zijn gram te halen. Door de blessure van De Jong kon hij met zijn voeten antwoord geven op het `onrecht' dat hem is aangedaan. Een herboren Galásek was uitblinker in een wedstrijd die Ajax een half uur lang door een rode kaart van Zdenek Grygera (afstoppen doorgebroken speler) met tien man tot een goed einde moest brengen. Mede doordat de Tsjech zijn elftal op sleeptouw nam, bouwde Ajax in deze periode door een doelpunt van Angelos Charisteas de voorsprong uit tot 0-2. ,,Galásek speelde fantastisch'', oordeelde Blind.

Deze loftuiting kon de teleurstelling bij Galásek over de wijze waarop hij de afgelopen weken bij Ajax is behandeld niet wegnemen. ,,Het was al niet leuk dat ik niet meer in aanmerking kwam voor een basisplaats, maar de manier waarop er met mij is omgesprongen deed nog meer pijn'', vertelde de Tsjechische international in Tilburg. ,,Voor de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal heb ik een onderhoud met Blind gehad over mijn situatie. Dat gesprek vond ik onbevredigend. Ik was het totaal niet eens met zijn opvatting over mijn spel. Ik zal er in mijn laatste jaar bij Ajax maar het beste van maken. Ik zal me moeten schikken in deze rol, want ik mag ook tussentijds niet weg. Mijn relatie met Ajax is puur zakelijk.''

Het was verder opmerkelijk dat Galásek tegen Willem II de aanvoerdersband droeg. De Tsjech vindt zichzelf geen leiderstype. Maar aangezien de eigenlijke aanvoerder Julien Escudé zaterdag ontbrak wegens een blessure, kreeg hij van de trainer het stukje stof aangereikt. ,,Galásek is mijn vice-aanvoerder'', aldus Blind. ,,Ik heb daarin bij hem geen weerstand ondervonden. En wat betreft zijn positie in het elftal: het is moeilijk om hem samen met Maduro op het middenveld te laten spelen. Als Hedwiges zoals vanavond vanuit de achterhoede opereert, is er wel ruimte voor beiden in één elftal.''

Er was ook plek voor Olaf Lindenbergh in de formatie van Blind. De van AZ overgenomen middenvelder speelde door een blessure pas zijn eerste competitiewedstrijd. Hij deed dat zeer verdienstelijk. Dat gold niet voor de andere nieuweling bij Ajax, Markus Rosenberg. De Zweedse spits stelde opnieuw teleur en werd in de rust gewisseld voor Charisteas. Blind wil de 23-jarige Rosenberg nog enige tijd de kans geven zijn aanpassingsmoeilijkheden te overwinnen. Het blijft de vraag of hij een juiste aankoop is geweest.

Ryan Babel is een alternatief voor de spits. Aangezien linksbuiten Nicolae Mitea door een blessure voorlopig niet kan worden ingezet, ziet Blind zich echter genoodzaakt de jeugdige international vanaf de linkerkant te laten opereren. Wél heeft de trainer Babel opgedragen meer naar het centrum te trekken.

Het gevolg was dat Ajax in de tweede helft voor de rode kaart van Grygera heel sneaky in een 4-4-2-systeem ging spelen. Dat is bij Ajax als vloeken in de kerk en geheel in strijd met de 4-3-3-huisstijl. Blind, die als hoofd opleidingen alle jeugdteams met drie spitsen liet spelen, haalde er zijn schouders over op. ,,Het gaat om de uitvoering.'' En dat zag er bij Ajax qua combinatiespel tegen het zeer matige Willem II verzorgd uit. De echte test volgt pas deze week, uit tegen Sparta Praag (Champions League) en AZ.

Willem II

0

Ajax

2

Ruststand 0-1. 32. Galásek 0-1, 86. Charisteas 0-2. Schds: Haverkort. Tsch: 11.000. Rode kaart: 59. Grygera (Ajax). Gele kaart: Reuser, Dembele, Fehér (Willem II), Heitinga (Ajax).

    • Erik Oudshoorn