Feel good movie

Ronald Koeman stond met toegeknepen ogen bij het doek en dipte zijn penseel in het blauw. Achteloos streek hij het linnen vol. Natuurlijk, dit was de blauwe zee. En kijk, daar dreven een paar voetballen in het water.

,,Mooi, Ronald, maar wat is dat daar?'', vroeg tv-presentator Rik Felderhof, die Koeman en actrice Angela Schijf in zijn Franse optrekje had uitgenodigd. Hij wees op een grillige lijn die woest over het schilderij ging en nog het meest leek op een onleesbare Arabische spreuk. ,,Dat zijn allemaal 4-en, aan elkaar verbonden, mijn favoriete rugnummer.''

Ik keek zaterdagmiddag naar de zomerse taferelen in Villa Felderhof. Koeman wist ten tijde van de opname nog niet dat hij dit weekend met Benfica moest aantreden tegen stadgenoot Sporting Lissabon. Het is een beladen derby, temeer omdat zijn club met één punt ergens onderaan de Portugese ranglijst bungelt.

De schijn dat we naar een voetbaltrainer keken, verdween door het geraffineerde acteren. Koeman slenterde met Angela langs een haven. De actrice werd in haar enthousiasme steeds meer een kindvrouwtje terwijl Ronald zich schikte in de rol van vaderfiguur.

,,Dit is superleuk'', riep ze uit, toen ze met Ronald op het dek van een jacht sprong. De trossen gingen los en onder de beelden van het varende gevaarte klonken klassieke strijkers die deden denken aan de Onedin Line, het fraaie scheepsspektakel van vroeger.

Onvergetelijk was het beeld dat Angela op het uiterste puntje van het schip stond en het robuuste lijf van Ronald Koeman achter zich voelde. Het jacht doorkliefde de golven. Koeman sloeg zijn armen om de buik van Angela en keek naar de horizon. Ik was, samen met Ronald en Angela, volstrekt gelukkig. Geen gezeur over de vete met Louis van Gaal, een voorhoede met twee of drie spitsen, het middelvingertje van Wesley en de dip van Rafael. Zon, zee, zaligheid! We zagen een feel good movie, starring Ronald Koeman als Ronald Koeman.

De twee vonden elkaar in een serieus gesprek op het dek. Angela vroeg wanneer hij het meest kwetsbaar was. Koeman, wijs: ,,Ik denk dat we allemaal een stukje kwetsbaarheid in ons hebben. Je kunt niet altijd de waarheid zeggen, een leugentje om bestwil moet kunnen.''

Na de nacht (geen beelden) verscheen Ronald Koeman 's ochtends in een witte badjas in de tuin van de villa. Angela hing wat slaperig rond bij het zwembad toen Ronald een bal begon hoog te houden. Moeiteloos ging de bal van hoofd, naar knie, naar wreef en weer terug naar het hoofd.

,,En dat met een ochtendjas aan. Hoe heet het als je het met je knieën doet?'', vroeg Angela terwijl Ronald met de bal jongleerde. Je zou wensen dat die twee voor eeuwig bij elkaar bleven, dat Felderhof ze met een geile knipoog de sleutel van zijn pand gaf en vertrok. Er ontstond ter plekke een nieuw leven voor Koeman. De trainer bestond niet meer.

Net op tijd hernam Koeman zich. Hij liet een foto zien van zijn Bertina: ,,Fantastische vrouw, heerlijk wijf. Het stukje huiselijkheid van mijn moeder, daar is zij mee verder gegaan.''

Een paar uur na de uitzending verloor Benfica de derby tegen Lissabon met 2-1. In het dagblad Correio da Manha stond vorige week al een dodelijke kop: `Een vergissing genaamd Koeman.'

Het charme-offensief in Villa Felderhof was geslaagd, alleen werd het in het verkeerde land uitgezonden. De adelaar die voor aanvang van iedere thuiswedstrijd van Benfica langs de tribunes vliegt om uiteindelijk te landen op het veld, in de handschoen van een valkenier, zal in zijn duikvlucht van koers wijzigen en zijn snavel richten op het plekje tussen de ogen van de trainer.

In Portugal lusten ze Koeman rauw.

    • Wilfried de Jong