Diep gaan voor 100 kilometer hardlopen

Ultraloper Veron Lust is zaterdag voor de vierde achtereenvolgende keer Nederlands kampioen geworden.

Ultraloper Oleg Charitonov bleek zaterdag in het Groningse Winschoten het meest hittebestendig. De Rus won onder tropische omstandigheden de Honderd kilometer van Winschoten in een tijd van zes uur en dertig minuten en veroverde daarmee de Europese titel. Charitonov had tien minuten voorsprong op zijn Italiaanse opponent Mario Ardemagni. Veron Lust (42) finishte als 24ste in zeven uur en zesenveertig minuten en werd voor de vierde keer op rij Nederlands kampioen. De hitte in Groningen eiste zijn tol. Liefst 25 deelnemers gaven voortijdig op. Vijf ultralopers kregen een hitteberoerte en moesten volledig uitgedroogd worden afgevoerd naar een ziekenhuis.

Hoe verliep jouw ultraloop?

Veron Lust: ,,Met de Nederlandse ploeg hadden we afgesproken niet te hard van start te gaan. Met zulke temperaturen is het een slijtageslag. Dit was mijn elfde honderd kilometerloop en ik heb mezelf voorgenomen dat ik nooit meer wil worden afgevoerd naar een ziekenhuis. Dat is één keer gebeurd, toen werd het helemaal zwart voor mijn ogen. Ook nu kreeg ik na zeventig kilometer krampverschijnselen. Ik heb zelfs even stilgestaan om met twee handen de kramp uit mijn hamstrings te knijpen. Maar uiteindelijk werd ik toch voor de vierde keer op rij Nederlands kampioen, een heerlijk gevoel.''

Jij loopt in de categorie voor ultralopers boven de veertig jaar en wordt nationaal kampioen. Hoe is het met de jongere lopers in Nederland?

,,Voor honderd kilometer hardlopen moet je diep gaan. Ik denk dat de oudere lopers de jongere voorblijven door hun opvoeding. Mijn ouders hebben de oorlog meegemaakt en moesten ieder dubbeltje omdraaien. Tegenwoordig hebben mensen toch meer afleiding naast het hardlopen. Ik kan die luxe wel even opzij zetten, voor jongeren is dat moeilijker. Toch zit de sport wel in de lift, want ik zie de laatste tijd ook meer jeugdige ultralopers.''

Waar staan de Nederlandse ultralopers in internationaal opzicht?

,,We zijn in Winschoten zevende geworden in het landenklassement en dat is al jaren zo. Die plaats is stabiel en we zullen niet snel hoger komen. Dat heeft eigenlijk met hetzelfde te maken. Een Rus loopt om te kunnen leven van het prijzengeld en kan mentaal veel dieper gaan dan een Nederlander. Ik heb bijvoorbeeld een eigen bedrijf en haal daar mijn inkomsten vandaan. Maar een Afrikaan komt naar Winschoten voor vijfduizend euro prijzengeld, zodat hij thuis wat land en een koe kan kopen.''