CDA juicht voor balkonscène Balkenende

Drieduizend CDA'ers kwamen bj elkaar in de Efteling. Even praten over de koers van de partij, maar vooral veel gejuich voor de zoenen van de premier.

Lachend kijkt premier en politiek leider van het CDA Jan Peter Balkenende omhoog. Enkele meters boven hem uit torent het hoofd van Langnek, een van de oudste attracties in de Efteling. Gevraagd naar de discussie in zijn partij over oud-partijvoorzitter Bert de Vries zegt de premier, omhoog kijkend: ,,Deze heeft in elk geval meer visie.''

Echtgenote vrouw Bianca en dochtertje Amelie, met grote blauwe pluchen knuffel, staan even verderop. Ze worden belaagd door camera's en microfoons. De premier, had de partijwoordvoerder eerder op de dag gemeld, ,,zal om half vijf zijn opwachting maken in het Sprookjesbos bij Langnek, voor een fotomoment''.

Zo'n drieduizend CDA'ers kwamen zaterdag met hun gezinnen naar familiepretpark De Efteling ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de partij. De overige Eftelinggangers keken hun ogen uit toen zij in het Sprookjesbos staatssecretaris Cees van der Knaap (Defensie) tegenkwamen met zijn kleinkinderen. Bij de Fata Morgana overlegde een verhitte Piet Hein Donner (Justitie) in hemdsmouwen, bovenste twee knoopjes open, met zijn vrouw om tot de conclusie te komen dat hij toch op zijn minst al acht jaar niet in de Efteling was geweest. Minister Aart-Jan de Geus (Sociale Zaken) doorkruiste met zijn politiek assistent Jeroen de Graaf het pretpark in het kielzog van de premier en zijn gezin.

Balkenende beantwoordde staande voor Langnek vragen over het CDA-beleid van de afgelopen jaren. Zorgt het kabinet voldoende voor de sociaal-zwakkeren? Zijn de hervormingen die zijn kabinet heeft ingezet wel nodig? Balkenende reageerde breed lachend met een paar one-liners. ,,Het is niet altijd makkelijk geweest de afgelopen 25 jaar, maar we zijn nu een sterke partij.''

De CDA'ers vermeden de interne partijdiscussie die anderhalve week geleden door Bert de Vries met het boek `Overmoed en onbehagen' was gestart. Balkenendes politiek-assistent Jack de Vries, eveneens met vrouw en kinderen present, vond het na tien minuten mooi geweest. ,,Zo, dat was wel weer genoeg politiek voor vandaag'', zei hij, en hij nam Balkenende en zijn gezin mee naar het volgende sprookje, Roodkapje.

Het ging zaterdag niet om de `bobo's', zoals partijvoorzitter Marja van Bijsterveldt opmerkte, maar om de leden. Zij zijn de ruggengraat van de partij. Zonder leden geen CDA, aldus Van Bijsterveldt. En die leden heeft de partij met het oog op de komende verkiezingscampagnes van 2006 en 2007 weer hard nodig.

In het Fata Morgana Paleis konden de CDA'ers de hele dag verschillende Kamerleden spreken. Voornamelijk oudere leden zaten daar onder de kunstmatige sterrenhemel aan grote ronde tafels met elkaar te praten. ,,We hebben de gemiddelde leeftijd van De Efteling vandaag wat opgekrikt'', aldus de voorzitter van het partijbureau. En zo stond Kamerlid Wim van de Camp rond half drie met een groepje leden vragen te beantwoorden over het nieuwe zorgstelsel (,,Heeft u de CDA-zorg-special `Blik op zorg' gekregen? Ja? Mooi.'') en verbaasde zijn collega Sybrand van Haersma Buma zich over de CDA'ers die zelfs op een zonovergoten familiedag in De Efteling vragen stellen over veiligheid.

Kamerlid Jan Jacob van Dijk werd aan de tand gevoeld door een lid dat werkzaam was in de suikerindustrie. Van Dijk, normaal gesproken woordvoerder buitenland, gaf rustig antwoord en beloofde de vragen door te geleiden naar zijn fractiegenoot Ger Koopmans, want die gaat over suiker.

Van Dijk: ,,Bij het CDA heb je normaal gesproken veel discussie op basis van argumenten, maar het is ook goed om te zien dat het gewoon leuk kan zijn. De Duitsers zijn daar echt goed in, die komen met 500, 600 man op zaterdagochtend bijeen, pullen bier op tafel. Dan ben je echt een beweging, dat moeten wij ook zijn.''

Voor de partijtop was de gezinsdag een uitgelezen kans de leden te bedanken voor de inzet de afgelopen jaren en, belangrijker nog, ze klaar te stomen voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006. ,,Het CDA is lokaal, provinciaal, nationaal en Europees de grootste partij'', zei premier Balkenende aan het eind van de dag vanaf het bordes van het Efteling theater. ,,Dankzij jullie inzet, vrienden.'' De CDA-leden stonden samengedromd op het grote plein en zagen op het bordes onder meer de ministers Bot (Buitenlandse Zaken), De Geus (Sociale Zaken) en Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) staan.

De premier, biertje in de hand, werd toegejuicht.

Balkenende refereerde aan de moeilijke tijden die het CDA de afgelopen kwart eeuw heeft doorgemaakt: ,,Als het ons tegenzat, spraken we elkaar aan op onze uitgangspunten als rentmeesterschap en solidariteit.'' Hij kondigde aan dat de partijtop de periode tussen prinsjesdag en de formele start van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen zou gebruiken om de leden op te zoeken. ,,Het CDA komt naar u toe'', zei hij. En tot slot van de bordesscene vroeg hij de verzamelde CDA'ers of er nog behoefte was aan de traditionele zoen? Een massaal `ja' weerklonk. ,,Bianca, kom eens even hier'', zei de premier. ,,En moet ik Bianca zoenen, of Marja (van Bijsterveldt, CDA)?'', vroeg hij. Beiden, klonk het. ,,Mooi zo'', aldus een kordate Balkenende. En hij zoende eerst zijn vrouw, waarna confetti-kanonnen papiersnippers uitspuwden, en vervolgens Van Bijsterveldt. Waarna de CDA-top eensgezind het theater in liep, op weg naar buffet en feest.

    • Egbert Kalse