Ang Lee wint Gouden Leeuw in Venetië

Brokeback Mountain, de epische geschiedenis van twee verliefde schaapherders in de Noord-Amerikaanse bergen, heeft de Gouden Leeuw gewonnen op het filmfestival van Venetië.

Brokeback Mountain, van de Taiwanees-Amerikaanse regisseur Ang Lee, gaat over twee arme jonge Amerikanen die in de jaren zestig een zomerbaantje nemen als schaapherders in een woest berglandschap. Daar vrijen ze en de liefde die opbloeit, bepaalt de rest van hun leven, ook al trouwen ze braaf en krijgen ze kinderen.

,,Het is een grote, Amerikaanse liefdesgeschiedenis'', zei regisseur Ang Lee zaterdag bij de uitreiking. Hij betoonde zich verrast dat de jury zijn film prefereerde boven de grote favoriet Good Night, and Good Luck van George Clooney. Die film kreeg wel twee andere prijzen. Hoofdrolspeler David Strathairn kreeg de prijs voor beste acteur voor zijn rol als de gedistingeerde tv-journalist Ed Murrow die het opneemt tegen communistenjager, senator Joe McCarthy. George Clooney en Grant Heslov kregen de prijs voor het beste scenario.

Ook Les amants réguliers van de Fransman Philippe Garrel kreeg prijzen. Garrel zelf kreeg de Zilveren Leeuw voor beste regie en cameraman William Lubtchansky kreeg een Osella voor de beste technische prestatie. Les amants réguliers is een in contrastrijk zwart-wit getinte verbeelding van de studentenrevolutie van Parijs '68. De film volgt een groepje jongeren dat een mei-nacht op de barricaden doorbrengt en daarna probeert iets van die idealen te behouden, hetzij door opium te schuiven, hetzij door de vrije liefde te beleven.

Andere prijzen waren er voor Abel Ferrara's Mary (speciale juryprijs) en Giovanna Mezzogiorno (La bestia nel cuore) en Ménothy Cesar (Vers le Sud) als respectievelijk beste actrice en beste jonge acteur. Aan de belangrijkste rivale van Mezzogiorno in de actrice-competitie, Isabelle Huppert (Gabrielle), werd een speciale Leeuw uitgereikt voor haar hele oeuvre.

Oeuvre-prijzen waren al eerder tijdens het festival uitgereikt aan de Japanse animatie-filmer Hayao Miyazaki en de Italiaanse actrice Stefania Sandrelli. In de nevencompetitie Orizzonti, voor meer experimentele producties, gingen prijzen naar Lech Kowalski's East of Paradise en Pervye na Lune van Aleksej Fedortsjenko.

www.nrc.nl: Interview met winnaar Ang Lee