Aanhoudingen na versterving

De politie heeft in Den Haag drie verdachten aangehouden wegens ,,betrokkenheid bij het overlijden van een 95-jarige vrouw''. De vrouw overleed op 19 september 2000, nadat zij gestopt was met eten en drinken omdat zij niet meer wilde leven.

In 2002 berispte het Centraal Medisch Tuchtcollege een orthopedisch chirurg omdat hij zich intensief had beziggehouden met de stervensbegeleiding van de vrouw, terwijl hij ook een zeer goede vriend en (sinds begin 2000) enig erfgenaam was. De huisarts van de vrouw kreeg een waarschuwing omdat hij de gesprekken die hij met de vrouw voerde over haar doodswens niet zorgvuldig had vastgelegd, en de regie van haar sterven overliet aan de chirurg.

Het openbaar ministerie in Den Haag wil bevestigen noch ontkennen of de chirurg en huisarts zich onder de aangehouden verdachten bevinden. De verdachten zijn vorige week dinsdag aangehouden en zitten nog steeds vast.

Nadat de vrouw op 30 augustus 2000 was gevallen, liet zij weten niet meer te willen leven. In samenspraak met haar huisarts en een orthopedisch chirurg, liet zij weten door het weigeren van eten en drinken te willen sterven. De chirurg speelde een grote rol in haar stervensbegeleiding. Zo gaf hij het verplegend personeel instructies hoe en wanneer ze de vrouw eten en drinken mochten geven.

Tussen de orthopedisch chirurg en de vrouw was een hechte vriendschappelijke relatie ontstaan, nadat zij bij de arts enkele operaties had ondergaan. De arts ging met haar op reis, organiseerde haar verjaardagsfeesten en bezocht haar in de laatste fase van haar leven bijna dagelijks. De vrouw gaf de chirurg regelmatig geld, onder meer voor de aankoop van een rugcentrum, de aflossing van zijn hypotheek en de studie van zijn kinderen. Begin 2000 veranderde ze haar testament, en maakte zij de chirurg enig erfgenaam van haar vermogen, toen geschat op meer dan zes miljoen gulden.

Volgens de familie van de vrouw, die de chirurg en de huisarts voor het Centraal Medisch Tuchtcollege in Den Haag daagde, maakte de chirurg misbruik van de ,,afhankelijkheid, eenzaamheid, naïviteit en beperkt inzicht'' van de vrouw. Het Medisch Tuchtcollege stelde de familie in 2002 het gelijk.