Work-life balance

Michiel Baert (28)uit Den Haag, zoekt een baan als process management consultant in Drenthe of Groningen

,,Mijn vriendin woont in Drenthe. En ik in Den Haag. Graag zou ik in het noorden met haar willen samenwonen. Hier in de Randstad heb ik vijftien uur reistijd per week. Wat ze de work-life balance noemen kan wat mij betreft dus beter. Op het moment werk ik nu als process management consultant bij verschillende klanten in de Randstad. Kort gezegd analyseer en ontwerp ik werkprocessen. Iets vergelijkbaars wil ik blijven doen.

,,Ik ben geabonneerd op verschillende vacaturesites. Ik heb mijn cv op de website Monsterboard gezet en ook al heb ik erbij vermeld dat ik in Drenthe of Groningen iets zoek, alsnog reageren bedrijven uit de Randstad. Als ik daar op in zou gaan kan ik misschien betere arbeidsvoorwaarden bedingen, maar dan verschuift mijn standplaats honderd meter verderop. In het noorden van het land is de markt voor ICT consultants kleiner. Bedrijven hebben daar minder geld voor ICT beschikbaar. Er is daar relatief veel aanbod op een krappere arbeidsmarkt en voor de beschikbare functies is vaak specialistische kennis vereist.

,,Ik ben aan drie opleidingen begonnen, alleen de HTS informatica/informatiewetenschappen aan de Haagse Hogeschool heb ik afgemaakt. Ik ben tegelijk met die deeltijdopleiding, vlak voor de millenniumwisseling, in de ICT gaan werken. Toen was het relatief makkelijk iets te vinden, er heerste gekte op de ICT-markt. Later werd steeds meer specialistische kennis gevraagd. Dit jaar lijkt de arbeidsmarkt weer wat meer open te breken. In de regio waar ik kijk, blijft echter veel concurrentie bestaan.

,,Ik heb zitten twijfelen of ik ook zou moeten kijken naar een ander soort baan dan die ik nu heb. Zo'n functie moet dan wel raakvlakken hebben met mijn huidige bezigheden en ervaring, anders begin je vaak weer onder aan de ladder. Ookwil ik best iets minder gaan verdienen, maardan moeten er wel voldoende groeimogelijkheden zijn. In de regio Drenthe of Groningen wel teverstaan.''

    • Mees van der Made