Wellicht toch `armoedetoeslag' voor vliegtickets

Het plan voor een `armoedebelasting' op vliegtickets wint terrein. Dit bleek gisteren op de eerste dag van de informele bijeenkomst van Europese ministers van Financiën in het Britse Manchester.

De Franse president Chirac kwam begin vorig jaar met het idee om door middel van een belastingheffing op vliegtickets een fonds te creëren om de armoede in de Derde Wereld te bestrijden. In VN-verband is afgesproken dat in 2015 de armoede in de wereld gehalveerd moet zijn. Het fonds zou hieraan moeten bijdragen.

Grove berekeningen tonen aan dat bij een wereldwijde invoering jaarlijks een bedrag van tien miljard euro kan worden geïncasseerd. Hierbij is uitgegaan van een heffing van 5 euro per ticket voor economy class passagiers. De tickets voor eerste klas en business class passagiers zouden in deze berekening met 20 euro moet worden belast. Begin volgend jaar zal in een bijeenkomst het idee verder worden geconcretiseerd.

Nederland, dat aanvankelijk sceptisch tegenover de armoedebelasting stond, zal hieraan alleen meedoen als er ,,voldoende kritische massa'' is, zoals minister Zalm het uitdrukte. Overigens zullen bij in invoering van de vliegtax andere belastingen worden verlaagd, zei Zalm. Nederland voldoet namelijk nu al aan de financiële verplichtingen die samenhangen met een halvering van de armoede. De rijke landen hebben zich verplicht 0.7 procent van het bruto nationaal product aan ontwikkelingssamenwerking te besteden. In Nederland is dat percentage reeds gehaald. Volgens Zalm is het voor Nederland vooral van belang of Duitsland meedoet aan de belastingheffing, omdat er anders sprake zou kunnen zijn van oneerlijke concurrentie voor Schiphol.

De International Air Transport Association (IATA) heeft zich eerder fel tegen het plan gekeerd. De organisatie waarschuwt dat het internationale toerisme zwaar onder de belasting zal lijden en dat ook ontwikkelingslanden daarvan het slachtoffer zullen zijn.