Vijfde termijn voor president Mubarak

President Hosni Mubarak heeft de eerste presidentsverkiezingen met meer kandidaten in Egypte gewonnen met 88 procent van de stemmen. Mubarak (77) begint aan een vijfde termijn van zes jaar.

De opkomst bedroeg volgens de gisteren bekendgemaakte officiële cijfers slechts 23 procent, wat niet duidt op een groot enthousiasme bij de kiezers. Opmerkelijk was dat de autoriteiten de lage opkomst erkenden. Zes jaar geleden werd Mubaraks kandidatuur – door het parlement gesteld – in een ja-nee referendum door 93 procent van de kiezers gesteund bij een opkomst van ruim 79 procent, althans volgens de autoriteiten.

Maar bij de parlementsverkiezingen in 2000 ging niet meer dan 20 tot 40 procent van de Egyptenaren stemmen. Woensdag, toen de presidentsverkiezingen plaatshadden, zei een hoge regeringsfunctionaris op een opkomst van 30 procent te hopen.

Het opkomstcijfer van 23 procent was ruwweg in overeenstemming met de inschatting van mensenrechten- en andere onafhankelijke Egyptische groepen die zo goed en zo kwaad als dat ging het verloop van de verkiezingen in de gaten hielden. Pas toen de verkiezingen al waren begonnen kregen hun waarnemers toestemming de stembureaus binnen te gaan.

Volgens de officiële cijfers kreeg Mubaraks belangrijkste concurrent, Ayman Nour van de rechts-liberale Ghadpartij, 7,6 van de stemmen. De leider van de eveneens rechtse Wafdpartij, Noman Gomaa, was derde met 2,9 procent.

De oppositie zegt dat de autoriteiten kiezers hebben geïntimideerd en omgekocht en op andere wijze met de verkiezingen hebben geknoeid. Nour eiste donderdag nieuwe verkiezingen, een eis die door de nationale verkiezingscommissie werd afgewezen. De chef van de verkiezingscommissie, opperrechter Mahmoud Marie, zei dat de beschuldigingen van fraude voortkwamen uit ,,overenthousiasme bij een beginnend experiment dat de hoeksteen zal zijn bij de bouw van democratie''.

Verscheidene onafhankelijke groepen, waaronder de Egyptische Organisatie voor de Rechten van de Mens (EOHR), merkten daarbij op dat de verkiezingsfraude niet zover ging dat de uitslag, de grote overwinning voor Mubarak, erdoor is beïnvloed. Ook Gomaa gaf dat toe. Nour, Gomaa en de andere zeven kandidaten zijn buiten de grote steden nauwelijks bekend, en misten bovendien de steun van het staatsapparaat.

De presidentsverkiezingen worden in november gevolgd door parlementsverkiezingen. Het huidige parlement wordt beheerst door president Mubaraks Nationaal-Democratische Partij.