Truscott

Op 4 september is Alan Truscott op 80-jarige leeftijd aan kanker overleden. Truscott, een Brit die in de jaren zestig naar de VS emigreerde, werd alom gezien als de vooraanstaandste moderne bridgejournalist. Sinds 1964 was hij de bridgecorrespondent van de New York Times. Hij voerde een dagelijkse column voor deze krant. Tijdens de wereldkampioenschappen van 1965 in Buenos Aires was Truscott de belangrijkste getuige in de zaak tegen het vingerschandaal rond Terence Reese en Boris Schapiro. Truscott schreef over deze kwestie The Great Bridge Scandal. Het boek was wereldwijd een bestseller, maar niet in Groot-Brittannië, waar het niet werd uitgebracht. Althans niet tijdens het leven van Reese en Schapiro, uit vrees voor juridische tegenmaatregelen. Truscott schreef dertien bridgeboeken en fungeerde als hoofdredacteur van de eerste drie edities van de Encyclopedia of Bridge. In de periode 1981-'86 was Truscott president van de IBPA, de internationale bridgejournalistenclub. Tot zijn dood is hij erevoorzitter van de IBPA gebleven. Truscott was twee keer getrouwd. Hij scheidde van Gloria in 1970. In 1972 trad hij in het huwelijk met Dorothy Hayden, wereldkampioen bridge bij de vrouwen. Dat je het soms niet goed kan doen aan de bridgetafel overkomt de beste. Zo ook Truscott tijdens een nationale parenwedstrijd:

Z/NZ

♠ 5 4 3

♡ 10 7 2

♦ H 10 7 5 3

♣ A 6

♠ H V B 10 6

♠ -

♡ V 6 5 4

♡ H B 8

♦ V

♦ 6 2

♣ H 9 4

♣V B 10 8 7 5 3 2

♠ A 9 8 7 2

♡ A 9 3

♦ A B 9 8 4

♣ -

Truscott's partner opende als zuid met 1♠, Truscott antwoordde met 1SA en oost sprong ertussen met 4♣. Zuid bood 4♦. West paste en het was weer de beurt aan Truscott. Vijfruiten, 4♠ of zelfs een cuebid met 5♣, het komt allemaal in aanmerking. Truscott echter verzon pas. Daar bleef het bij. Bij het zien van de dummy kreeg Truscott op zijn donder van zijn partner: ,,Waarom bied je niet meer, in hemelsnaam?'' Het contract overigens, zat er precies in en was een top voor NZ. De tegenstanders meldden de geniale pas aan bij de arbiter als een `ongeoorloofd antisystematisch bod'. Zo gaat dat in Amerika.

    • Jan van Cleeff