Trijntjes volheid

Dat Trijntje Oosterhuis zo ongeveer alle muziekgenres beheerst, is een verdienste. Dat Trijntje Oosterhuis bij haar concerten met één uithaal de zaal inpakt, is een opsteker. Dat Trijntje Oosterhuis ook na het uiteengaan van de succesband Total Touch vastberaden haar muzikale pad bleef volgen, was een gelukje. Maar dat Trijntje Oosterhuis op haar nieuwe solo-cd See You As I Do zo imposant uit de hoek komt, is toch nog een verrassing.

Er is een groot verschil tusen deze cd en haar vorige, titelloze solo-cd uit 2003. See You As I do is meer een geheel, en dat geheel is bovendien glorieus in zijn afgewogen begeleiding, liefdevolle melodieën, en vooral de stem van Oosterhuis. Dat die stem zo ongeveer alles kan, was bekend. Maar dat haar stem zo'n diep gevoel bereikt, is nieuw. De schelle uithalen zijn verdwenen. Oosterhuis' geluid is nu rond, rijp en lieftallig. Dartel als Dionne Warwick in het titelnummer (en single) `See You As I Do' en ontspannen voor zich uit twinkelend in `How I Wish'. Maar naast die optimistische stijl klinkt ze nu ook doorleefd. Dat doet ze niet op een rauwe manier, maar met een fijnzinnige nuance binnen de machtige volheid. Het is een nuance van deemoed die duidelijk maakt: ik heb dit nu wel allemaal – maar ik heb het niet cadeau gekregen; ik ken de andere kant van de medaille. Dat is de nieuwe Oosterhuis. En daarmee plaatst ze zich op een lijn met de stem van de legendarische maar obscure rhythm & blues-zangeres Doris Duke (die vorig jaar werd herontdekt dankzij een heruitgave van oud werk) en haar liefdesleed.

Voor See You As I Do werkte Oosterhuis, die in het buitenland `Traincha' wordt genoemd, met de Engelse producer James Hallawell. Samen schreven ze ook het grootste deel van de liedjes (behalve `Wild Horses' van Jagger & Richards). Hallawell heeft gezorgd voor ingehouden instrumentaties waarin zachte drums, lome gitaaraccenten en onderhuidse orgelklanken samensmelten tot een onnadrukkelijke maar uitgekiende omlijsting. De violen mogen soms romantisch strijken en de trompetten nostalgisch brommen. Alles klinkt zachtaardig, alsof een sluier alle uitsteeksels en scherpe randjes heeft weggevaagd.

Met zo'n cd is het niet meer dan logisch dat Trijntje Oosterhuis ook in het buitenland onmiddellijk als ster wordt binnengehaald. Desnoods als Traincha.

Trijntje Oosterhuis See You As I Do****

    • Hester Carvalho