Toezicht op treinstations verscherpt

Het toezicht op trein- en metrostations wordt verscherpt wegens terreurdreiging. Het personeel van de vervoersbedrijven moet alert zijn en de politie gaat extra toezicht houden.

Dat heeft minister Donner (Justitie) gisteren bekendgemaakt. Volgens Donner is er ,,geen concrete terroristische dreiging''. Uit een dreigingsanalyse van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) is echter ,,voldoende aanleiding gevonden om voor de spoorwegen, de metro's in Amsterdam en Rotterdam en de trein- en metrostations extra veiligheidsmaatregelen te treffen'', aldus het ministerie van Justitie in een toelichting.

De NCTb baseert zijn analyses op informatie van inlichtingendiensten, politie en ,,andere open bronnen'' in binnen- en buitenland.

Het ministerie van Justitie, waar de NCTb onder valt, spreekt van een lichte dreiging. Dat niveau gold tot nu toe alleen voor de luchthaven Schiphol.

De overheid werkt sinds half juni met een nieuw systeem om vitale bedrijfssectoren, zoals ook de Rotterdamse haven en waterleidingbedrijven, te waarschuwen bij een terroristische dreiging. Dat zogeheten alerteringssysteem kent naast het normale basisniveau drie fases: lichte, matige en hoge dreiging. Bij elk niveau horen specifieke maatregelen die de sectoren moeten nemen.

De maatregelen zijn volgens Donner juist nu nodig om ervoor te zorgen dat mensen gewoon van het openbaar vervoer gebruik kunnen blijven maken. De bewindsman stelde gistermiddag in Den Haag dat hij zelf, als het nodig zou zijn, gewoon in de Rotterdamse metro zou gaan zitten of met de trein zou reizen.

Premier Balkenende zei gistermiddag na afloop van de ministerraad dat er geen reden is voor paniek. ,,Voor de reizigers betekent dit meer controles en meer cameratoezicht'', zei Balkenende. Hij riep burgers op waakzaam te zijn en goed te letten op verdachte tassen en pakketten, maar vindt niet dat reizigers extra risico's lopen als zij met het openbaar vervoer reizen.

Balkenende zei verder dat de verleiding groot is om deze verhoogde dreiging in verband te brengen met de aanslagen van 11 september 2001. Hij benadrukte dat er geen concrete aanwijzing is voor een aanslag, maar de maatregel is volgens hem ,,niet zonder reden'' genomen.