Tetzepi Bigtet

Wie dit 15-mansorkest niet kent moet het zoeken in de hoek van de Britse Steve Martland Band en het Willem Breuker Kollektief. Na Tatenen en Shu is dit de derde cd. Dat Tetzepi minder herkenbaar (voorspelbaar) klinkt dan de twee genoemde orkesten is te wijten (danken) aan het feit dat het niet vast zit aan één componist.

Van de elf stukken die zijn vastgelegd op de cd Crush zijn er twee van co-leider en trompettist Hans Leeuw, zes van andere (ex-) orkestleden en drie van de bevriende buitenstaanders, violist Oene van Geel en John Korsrud.

Van Geels stuk is ritmisch complex, maar pakkend genoeg om de titel Mikes's Dance te rechtvaardigen. De stukken van de Canadees Korsrud verraden de invloed van leraar Louis Andriessen vooral in het lange titelstuk dat, ingezet door een wah-wah gitaar, een einde met daverende baslijnen kent.

Omdat het inlegvel niet aangeeft wie waar soleert, is het onmogelijk aan te geven wat het aandeel van de tweede co-leider Esmée Olthuis in deze productie is. Tetzepi Bigtet wordt gedirigeerd door Wouter Hakhoff, ook tijdens de concerten van het orkest in Hoorn (15/10), Eindhoven (5/11) en Edam (11/12).

Tetzepi: Crush (TryTone TT 559-033). Distr. Clavicenter.

    • Frans van Leeuwen