Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Gast is minister Brinkhorst van Economische Zaken, die praat over de stijgende benzineprijzen. En met een Nederlandse variant op het Duitse verkiezingsdebat, met Frans Timmermans (Europa-woordvoerder van de PvdA) en Camiel Eurlings (CDA, lid van het Europarlement). Ned.3, 12.05-13.00u.

DOCUMENTAIRE

NPS Matinee: Celebration. Documentaire van Quirine Racké en Helena Muskens over wonen en werken in Celebration in de Amerikaanse staat Florida, een dorp dat is ontworpen door de Walt Disney Company. Ned.3, 14.00-15.00u.

Zeven wereldwonderen van de nieuwe tijd. Serie over wonderen van vernuft, daterend uit de tijd van de industriële revolutie. Aflevering 1: de Great Eastern, het eerste passagiersschip van staal. Ned.1, 17.30-18.30u.

Tegenlicht: De geur van het paradijs. Documentaire over de opvattingen van de internationale jihad. Herhaling, Ned.3, 21.00-22.00u.

Zero hour: 9/11. Docudrama over het uur dat vooraf ging aan de terroristische aanslagen in New York en Washington op 11 september 2001. Canvas, 21.10-22.05u.

KUNST

NPS Matinee: On the transmigration of souls. Op verzoek van de New York Philharmonic schreef de Amerikaanse componist John Adams een compositie ter nagedachtenis van de slachtoffers van 9/11. Ned.3, 13.00-14.00u.

PRAATPROGRAMMA

Het grote publieke omroepdebat. Aan de vooravond van het Kamerdebat over de publieke omroep zenden VARA en VPRO een speciale aflevering van Het Lagerhuis uit. Paul Witteman leidt een live-debat over de toekomstplannen voor de omroep. Ned.3, 22.10-23.05u.

Spraakmakers: Ian Kershaw. Gesprek met Sir Ian Kershaw, docent geschiedenis aan verschillende Engelse universiteiten, maar vooral bekend als biograaf van Hitler. Canvas, 22.05-22.35u.

LITERATUUR

RAM special: Salman Rushdie. Interview van Chris Kijne met de schrijver Salman Rushdie. Vorige maand verscheen zijn nieuwe roman, Shalimar de Clown. Rushdie gaat uitgebreid in op de wordingsgeschiedenis van Shalimar de Clown en zijn bedoelingen met de roman. Ned.3, 23.05-0.13u.

FILM

Tsatsiki, morsan och polisen / Tsatsiki - Mama en de politieman (Ella Lemhagen, 1999, Zweden/Denemarken/Noorwegen/IJsland). Gezellige verfilming van de eerste twee Tsatsiki-boeken over achtjarig jochie dat opgroeit in een rommelig Zweeds eenoudergezin en op zoek gaat naar zijn vader, een Griekse inktvis-visser. Ned.3, 9.25-10.59u.

Chickens Come Home (James W. Horne, 1931, VS). Korte klucht. Stan Laurel helpt zijn baas Oliver Hardy bij het ontlopen van een oude vlam. Ketnet, 13.00-13.30u.

Madame Jeanette (Paula van der Oest, 2004, Nederland). Voor televisie gemaakte Bijlmerkomedie met compleet Surinaamse cast, van de regisseuse van Zus & Zo, kreeg op het nippertje een bioscoopuitbreng. De mooie liefde van Creoolse Ted en Hindoestaanse Bibi wordt zwaar op de proef gesteld als blijkt dat Ted zich met criminelen heeft ingelaten. Maar alle `goeien' komen gelouterd tevoorschijn uit deze swingende film, die met zichtbaar plezier werd gemaakt, de clichés niet schuwt en uitpuilt van de grappen over mannen, seks en bijgeloof. Ned.3, 19.15-20.45u.

The Wedding Planner (Adam Shankman, 2001, VS/Duitsland). Simpele romantische komedie koppelt huwelijksorganisatrice Jennifer Lopez aan de zoetsappige kinderarts Matthew McConaughey en sukkelt naar een happy end. RTL5, 20.30-22.35u.

A Beautiful Mind (Ron Howard, 2001, VS). Met Oscar voor beste film onderscheiden staaltje ouderwets Hollywoodvermaak. Russell Crowe als de wiskundige annex Nobelprijswinnaar John Forbes Nash jr. Even geniale als paranoïde man lijdt aan door de Koude Oorlog gevoede achtervolgingsgedachten. Ook met spionageverwikkelingen en Jennifer Connelly als de echtgenote. BBC1, 22.00-0.30u., onderbroken door nieuws.

Muriel's Wedding (P. J. Hogan, 1994, Australië). Nogal schreeuwerige, campy tragikomedie over 22-jarige, corpulente ABBA-fan (Toni Collette) die haar uitzichtloze ouderlijk huis, haar onbeduidende geboortestadje én zichzelf ontvlucht en in Sydney gaat dromen van de zegeningen die een huwelijk zouden brengen. Onder behaagzieke oppervlakte betoont debuterend scenarist-regisseur Hogan zich een puntig verteller en een meester in het gebruik van bizarre hyperbolen. BBC1, 0.30-2.15u.

SPORT

Der Kaiser wird 60. Gala ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de Duitse voetballer Franz Beckenbauer. Met medewerking van onder anderen Boris Becker, Rudi Völler en Bobby Charlton. ZDF, 20.15-22.30u.

Tennis: US Open. Finale enkelspel mannen. Canvas, 23.05u.

RADIO

Schepper & Co: orgelspecial. Twee uur lang staat het kerkorgel centraal, met allerlei klassieke varianten, maar ook in combinatie met popmuziek. Live concert vanuit de Nicolaikerk in Utrecht. Het concert sluit aan bij het weekend van de Open Monumentendag in het teken van religieus erfgoed en bij de Nationale Orgeldag op zaterdag 10 september.747AM, 15.02-17.00u.

Verum, bonum, pulchrum. Zoekprogramma naar het ware, goede en schone. Over de bedevaart naar de heilige Anna in Molenschot, waar de bedevaartgangers bidden voor een partner en een vooruitblik op het muziekfestival Musica Sacra. 747AM, 23.00-0.00u.