Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Debat-op-1. Eerste aflevering Levensbeschouwelijk debatprogramma over het nieuws van de week. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Verkennende reportage over subcultuur van jongeren in Noord-Holland die zich voornamelijk uit in het racen in opgevoerde auto's en het bezigen van racistische taal. Verder een gesprek met de commandant van het Nederlandse fregat dat bij New Orleans is gearriveerd om hulp te bieden. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Egypt's hidden treasures. Het Egyptisch museum in Kaïro bereidt zich voor op de viering van zijn 100-jarig bestaan. Veel wegens dit feest tentoongestelde voorwerpen waren nog niet eerder publiekelijk te zien. National Geographic, 21.00-21.30, gevolgd door de documentaire King Tut`s curse. National Geographic, 21.30-23.30u.

KUNST/MUZIEK

BBC Proms 2005: Last night of the Proms. Rechtstreeks uit de Royal Albert Hall in Londen: BBC Symphony Orchestra and Chorus en de BBC singers onder leiding van Paul Daniel. Met medewerking van Andreas Scholl (countertenor), John Williams (gitaar), Karen Cargill (mezzosopraan) en Paul Lewis (piano). Muziek van onder meer Walton, Handel, Rodrigo. Tevens hoogtepunten van de Proms in the Park die plaatsvinden in Londen, Manchester, Swansea, Belfast en Glasgow. BBC1, 20.30-22.15, daarna wordt het tweede deel uitgezonden op BBC2, 22.15-23.35u.

SPORT

Studio Sport. Verslagen van de Engelse Premier League en de Italiaanse serie A (voetbal). Verder wielrennen en het wereldkampioenschap honkbal. Ned.2, 22.00-22.50u.

De wedstrijden. Samenvattingen van gespeelde voetbalwedstrijden in de Nederlandse eredivisie. Talpa, 22.30-23.45u.

SportEXTRA: Boksen. Rechstreeks verslag vanuit Karlsruhe van een wereldtitelgevecht (WIBF) in het vlieggewicht tussen Regina Halmich en Maria Jesus Rosa, gevolgd door een gevecht in het zwaargewicht tussen Egon Roth en Chris Sirengo. ZDF, 22.30-23.30u., vervolg 0.30-01.00u.

Tennis US Open 2005. Rechtstreeks verslag van de damesenkelfinale van de US Open 2005. Eurosport, 1.45-3.00u, (zondagmorgen). De wedstrijd wordt eveneens uitgezonden door de Belgische zender Canvas/Sporza, op voorwaarde dat er een Belgische speelster in de finale speelt. Canvas, 02.10-4.00u.

FILM

Jour de fête (Jacques Tati, 1949/1995, Frankrijk). In 1995 in zijn oorspronkelijk bedoelde kleuren gereconstrueerde versie van klassiek regiedebuut dat Tati's faam vestigde als erfgenaam van Buster Keaton. Met Tati als (fietsende) dorpspostbode die zijn diensten op z'n Amerikaans beoogt te moderniseren. Ned.3, 15.05-16.29u.

Clueless (Amy Heckerling, 1995, VS). Veelgeprezen, vlotjes op Jane Austens `Emma' gebaseerde tienerkomedie vertelt hip over een 15-jarige, welgestelde heldin wier leven bestaat uit roddelen en koppelen. Net5, 19.10-21.00u.

The Hunchback of the Notre Dame (Gary Trousdale & Kirk Wise, 1996, VS). Tekenfilm van Disney, vrij naar Victor Hugo's roman uit 1831. Over de misvormde, in de Notre Dame opgesloten Quasimodo die valt voor zigeunermeisje Esmeralda. RTL7, 20.30-22.10u.

Zus & Zo (Paula van der Oest, 2001, Nederland). Derde speelfilm van Van der Oest is een op Tsjechovs Drie zusters geïnspireerde, stekelig-romantische komedie over drie Amsterdamse zussen en hun kleine homoseksuele broertje. Van der Oest schetst hun levens met weinig sympathie en veel humor. Monic Hendrickx, Anneke Blok, Sylvia Poorta, Jacob Derwig en Theu Boermans brengen de film tot leven. Ned.3, 22.35-0.25u.

Sommersby (Jon Amiel, 1993, VS). Romantische Hollywood-remake van Le retour de Martin Guerre (1982) roept wel erg veel vragen op. Tirannieke landeigenaar annex harteloze echtgenoot Richard Gere blijkt na zes jaar oorlogsgewoel van de Amerikaanse Burgeroorlog veranderd in een idealistische landhervormer annex gevoelige minnaar. Echtgenote Jodie Foster gelooft het graag. Net5, 22.55-1.00u.

Close Encounters of the Third Kind (Steven Spielberg, 1977, VS). Fameus sciencefictionsprookje van Spielberg, dat achteraf opgevat kan worden als de voorstudie van E.T. Op aanwijzing van buitenaardse bezoekers slaat geleerde Richard Dreyfuss aan het boetseren. Nog nooit werden marsmannetjes zo vriendelijk afgebeeld. Veronica, 23.35-2.10u.

RADIO

Opium. Guus van den Hout, directeur van het Utrechtse Museum Catharijneconvent, vertelt over zijn De Kruistochten; Annemarie Oster over haar regiedebuut met het stuk Familiefeest, een theatervoorstelling naar het boek van Theodor Holman. Het stuk speelt zich af in de dagen na de dood van Theo's vader; jazztrompettist Saskia Laroo luisterde naar de nieuwe cd van de virtuoze Amerikaanse trompettist en jazzlegende Wynton Marsalis; de wekelijkse column van Arjan Peters en livemuziek van Charlie Dee, winnares van de Grote Prijs van Nederland, in de categorie singer-songwriter. Radio 1, 19.04-20.00u.

Avondconcert. Opening van het Gergjev-festival met onder meer muziek van Mahler (Des Knaben Wunderhorn), Berg (Vier Lieder), Wagner (Wesendoncklieder). Radio 4, 19.02-23.00u.

Simek `s nachts. Raymond van de Klundert, pseudoniem kluun (1964), verkocht twee jaar geleden zijn marketingbureau om fulltime schrijver te worden. Hij vertelt over zijn half autobiografische debuutroman 'Komt een vrouw bij de dokter' waarin hij beschrijft hoe zijn vrouw aan borstkanker overlijdt. Radio 1, 0.02-1.02u.