Samenwonende weduwe

Mijn man overleed in 1999. Sindsdien leef ik van een nabestaandenpensioen via mijn mans voormalige werkgever, en van een ANW-uitkering (Algemene Nabestaandenwet). Ik heb geen eigen inkomen. Sinds een paar jaar heb ik een nieuwe partner. Wij willen graag gaan samenwonen en misschien zelfs trouwen. Maar wat gebeurt er dan met mijn uitkeringen? Dat inkomen kan ik namelijk niet missen. Is samenwonen in dit geval verstandiger dan trouwen?

(J.B.)

Het nabestaandenpensioen dat u ontvangt via de werkgever van uw man, blijft u gewoon ontvangen. Dat pensioen heeft uw man destijds zelf opgebouwd en daar houdt u altijd recht op. Met de ANW-uitkering ligt het anders. Dat is een basisuitkering voor weduwen en weduwnaars die zelf niet in hun onderhoud kunnen voorzien. Bij het verstrekken van deze uitkering wordt niet alleen rekening gehouden met een eigen inkomen, maar ook met leeftijd, eventuele arbeidsongeschiktheid en de aanwezigheid van jonge kinderen. Lang niet iedereen komt voor een uitkering in aanmerking. Als u met uw nieuwe partner op hetzelfde adres gaat wonen (het maakt niet uit of u trouwt, samenwoont of een geregistreerd partnerschap hebt) krijgt u geen ANW-uitkering meer. Alleen als u binnen zes maanden weer apart gaat wonen, komt u weer in aanmerking voor de uitkering. Kennelijk vindt de wetgever dat u binnen een half jaar wel kunt weten wat voor vlees u in de kuip hebt.

Wilma van Hoeflaken behandelt wekelijks pensioenkwesties

    • Wilma van Hoeflaken