Sabayon met druiven

Volgens de overlevering zou het zijn begonnen met een ingeving van de dorpspastoor die zijn arme parochianen aan werk wilde helpen. Hij moedigde ze aan om druiven te kweken. Vanaf 1880 begon het als een lier te lopen, daar in het Westland. In de hoogtijdagen vlak voor 1940 produceerde de regio jaarlijks miljoenen kilo's druiven. Na de oorlog stortte de bedrijfstak geleidelijk in. De kwekers gingen over op de teelt van komkommers, tomaten, paprika's en bloemen, die minder arbeid kost.

Het bewerkelijkst bij tafeldruiven (we hebben het hier niet over wijndruiven) is het krenten: uit elke tros worden vier op de tien druiven met de hand verwijderd om de rest meer groeiruimte te geven.

Tien jaar geleden waren praktisch alle druivenkassen verdwenen. De Stichting Westlandse Druif werd opgericht om iets van de traditie te behouden. Zij werd onlangs beloond door de Europese Unie, die het Westlandse druivenassortiment het predikaat 'streekproduct' toekende. Het gaat om vier soorten: de blauwe Frankenthaler, de Black Alicante, de witte Golden Champion en de Muskaat van Alexandrië.

Nostalgie staat een moderne aanpak niet in de weg. De klimaatregeling is geautomatiseerd. De raampjes hoeven niet meer bij elke weersomslag met de hand open of dicht te worden gedaan. Maar het krenten blijft mensenwerk, en dat wordt elk jaar met liefde gedaan door tientallen vrijwilligers. De stichting hoopt ooit op eigen benen te kunnen staan. Ze produceert nu al tienduizend kilo druiven per jaar. Te koop bij de betere groenteboer, of ter plekke aan de kas (zaterdag van 9-12 uur). Zie verder www.westlandsedruif.nl.

Safe voor het recept is om eierdooiers te nemen van Danegg; die zijn vrij van salmonella. Doe wijn, suiker, dooiers in een kom. Zet de kom op een pan heet water (au bain-marie), de bodem van de kom mag het water niet raken. Klop net zolang tot de sabayon gebonden is. Verdeel de sabayon en de gewassen en ontpitte druiven over 4 borden. Garneer met munt.

    • Annelène van Eijndhoven